Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotowanie na Plantach

kad
Restauracja Hotelu Zejer z Barszczewa w etapie ogólnopolskim i Tatarska Jurta w etapie międzynarodowym. To zwycięzcy Międzynarodowego Festiwalu Kuchni w kategorii profesjonaliści. Wśród amatorów triumfowało Stowarzyszenie Gmin Górnej Narwi.

Do etapu ogólnopolskiego zakwalifikowano 7 ekip – sześć z woj. podlaskiego i jedną z dolnośląskiego. W etapie międzynarodowym rywalizowały cztery zespoły specjalizujące się w kuchni litewskiej, francuskiej, węgierskiej i tatarskiej. Siedem ekip zmierzyło się w kategorii amatorskiej.

Uczestników oceniało jury techniczne w składzie: Giancarlo Russo, szef kuchni i właściciel restauracji Giancarlo Russo w Warszawie, Robert Sowa, szef kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski, Honorowy Prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i Konrad Birek, członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Potrawy oceniało również jury degustacyjne. Dania w kategorii profesjonaliści przygotowane były na bazie cielęciny z dodatkiem podlaskiego sera, obowiązkowo zawierać musiały także karczochy. Imprezę poprowadził Karol Okrasa.

Tematem przewodnim konkursu kulinarnego była kuchnia dworska odwołująca się
do czasów Jana Klemensa Branickiego, hetmana wielkiego koronnego, który słynął jako gościnny gospodarz ekstrawagancko przepysznych przyjęć wydawanych w magnackiej rezydencji w Białymstoku.

Festiwal, który odbył się 5 i 6 czerwca na Plantach, zorganizowała Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto