Busłowe łapy, bułki w kształcie palczastych bocianich łap (gwarowo bocian to busieł, busioł), były wypiekane na Podlasiu na Święto Zwiastowania Najświętszej Marii Panny - Błahowieszczynie Preswiatoj Bohorodicy, które w kościele katolickim przypada na 25 marca, zaś w cerkwi na 7 kwietnia.
Busłowe łapy wypiekano na powitanie bocianów, dlatego też wkładano je do gniazd tych ptaków. Wypiekano również ciasto w kształcie pługa, brony, pługa, sochy, co z kolei miało zapewnić pomyślność w pracach polowych.
Ludzie wierzyli, że wkładając do gniazda bocianiego busłowe łapy, zwabią bociana do gniazda znajdującego się na ich posesji, dzięki czemu szczęście i dostatek nie opuści ich przez cały rok.
O wiosennym pieczywie obrzędowym opowie i warsztaty poprowadzi Walentyna Marcinowicz z Krasnej Wsi.
Warsztaty odbędą się na terenie Białostockiego Muzeum Wsi, w chałupie z Pieczysk.
Koszt uczestnictwa w warsztatach: 10 zł/os
Ilość miejsc ograniczona
Informacje i zapisy: tel. 517 484 331; e-mail: [email protected]
Materiały od organizatorów
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?