Polewki, czyli zupy należały do najpopularniejszych potraw w wiejskiej kuchni. W zależności od sposobu przyrządzenia można wyróżnić zupy jarskie, jarzynowo-mięsne, wzbogacane kaszami, kartoflami, zacierkami. Smaczne i pożywne barszcze, żurki, rosoły były spożywane każdego dnia.
Zapraszamy wszystkich chętnych amatorów i profesjonalnych kucharzy. W trakcie „Spotkania kulinarnego przy piecu” zostaną przygotowane polewki według tradycyjnych receptur, a także według własnych przepisów uczestników.
W programie:
- przygotowanie zup według dawnych receptur;
- przygotowanie kwaśnych polewek roślinnych między innymi gotowanych ze szczawiu;
- przyrządzenie zup z produktów niekwaszonych (takich jak: grzyby, owoce, warzywa) według własnych przepisów uczestników;
- poznanie podstawowych składników i sposobów przygotowywania zup;
- wymiana doświadczeń kulinarnych;
- na zakończenie warsztatów kulinarnych degustacja przygotowanych polewek
Materiały od Organizatorów
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?