Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Spotkanie kulinarne przy piecu w muzeum

Robert Orzechowski
ach.
28 sierpnia, w godz. 9.00 - 13.00, Białostockie Muzeum Wsi, Oddział Muzeum Podlaskiego w Białymstoku zaprasza na spotkanie kulinarne przy piecu.

Polewki, czyli zupy należały do najpopularniejszych potraw w wiejskiej kuchni. W zależności od sposobu przyrządzenia można wyróżnić zupy jarskie, jarzynowo-mięsne, wzbogacane kaszami, kartoflami, zacierkami. Smaczne i pożywne barszcze, żurki, rosoły były spożywane każdego dnia.

Zapraszamy wszystkich chętnych amatorów i profesjonalnych kucharzy. W trakcie „Spotkania kulinarnego przy piecu” zostaną przygotowane polewki według tradycyjnych receptur, a także według własnych przepisów uczestników.

W programie:
- przygotowanie zup według dawnych receptur;
- przygotowanie kwaśnych polewek roślinnych między innymi gotowanych ze szczawiu;
- przyrządzenie zup z produktów niekwaszonych (takich jak: grzyby, owoce, warzywa) według własnych przepisów uczestników;
- poznanie podstawowych składników i sposobów przygotowywania zup;
- wymiana doświadczeń kulinarnych;
- na zakończenie warsztatów kulinarnych degustacja przygotowanych polewek

Materiały od Organizatorów

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto