Pomysły na sezonowe owoce i warzywa. Jak je wykorzystać w kuchni? [PRZEPISY]
Pomysły na sezonowe owoce i warzywa. Jak je wykorzystać w kuchni?
Bakłażan, choć trochę zapomniany, możę być wykorzystany na wiele sposobów. Świetnym pomysłem z kuchni greckiej jest MUSAKA. Można też FASZEROWAĆ go kaszą lub serem feta. Ciekawszą propozycją jest pasta do smarowania BABA GHANOUS z dodatkiem pasty sezamowej, lub pyszny sos AJVAR [przepis] Składniki na jeden słoik sosu: 8 czerwonych papryk 2 nieduże bakłażany 1 mała, ostra papryka olej lub oliwa z wytłoczyn 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki pokroić na połówki i oczyścić z pestek. Bakłażany pokroić na grube plastry lub na ćwiartki. Warzywa delikatnie posmarować olejem, posypać solą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – papryki powinny leżeć skórą do góry. Piec przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne na końcach, ale nie całe spalone. Gorące papryki wrzucić do strunowego woreczka lub szczelnego pojemnika na przynajmniej kwadrans – ułatwi to ich obieranie. Po upływie piętnastu minut wyjąć i obrać ze skórki. Obrane papryki przełożyć do dużej miski razem z bakłażanami. Dodać ząbek czosnku, ocet, miód, sól oraz pieprz i wszystko krótko zblendować – lubię, kiedy ajvar jest gładki, ale czuć w nim kawałki warzyw. Spróbować i dodać więcej soli, pieprzu lub jeszcze odrobinę octu. Kiedy jest już odpowiednio doprawiony, przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Chociaż jest ciężko wyczekać to warto, bo schłodzony ajvar, który zdążył się przegryźć jest po prostu najlepszy.