Pomysły na sezonowe owoce i warzywa. Jak je wykorzystać w kuchni? [PRZEPISY]
Pomysły na sezonowe owoce i warzywa. Jak je wykorzystać w kuchni?
W kapuście znajduje się ogromna ilość witaminy C. Leczy wiele schorzeń, pomaga też w leczeniu kaca. Najlepszym sposobem by zachować jej wartości odżywcze jest SOK Z KAPUSTY. W polskiej kuchni królują ŁAZANKI i ŻEBERKA Z KAPUSTĄ. Ciekawszym pomysłem są KOTLETY Z KAPUSTY [przepis] Składniki: pół niedużej główki białej kapusty, 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko bułka tarta Cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Kapustę przekroić na cztery części, ugotować na parze. Zmielić w maszynce kapustę razem z cebulą, bardzo mocno odcedzić na sicie. Wymieszać z jajkiem, przyprawami i kilkoma łyżkami bułki tartej (ilość bułki tartej zależy od stopnia odsączenia kapusty). Uformować niewielkie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oliwie. Podawać z sosem, np. cebulowym.