Pomysły na sezonowe owoce i warzywa. Jak je wykorzystać w kuchni? [PRZEPISY]
Pomysły na sezonowe owoce i warzywa. Jak je wykorzystać w kuchni?
Na cukinię zawsze znajdzie się sposób. Oprócz tych najbardziej oczywistych takich jak PLACKI, możemy zrobić MAKARON Z CUKINII [przepis poniżej] . Jest też świetna, by zrobić z niej PASZTET z dodatkiem ulubionych przypraw i warzyw, czy też KETCHUP Z CUKINII. MAKARON Z CUKINII: 1 łyżka oliwy extra vergine 120 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie cukinie (razem ok. 600 g) 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki 30% 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cukinię przepuścić przez tarkę spiralną (tzw. SPIRALIZER) lub obrać specjalną obieraczką do julienne. Otrzymane długie "spaghetti" skrócić, krojąc go w 2 - 3 miejscach. Na większej patelni na oliwie zeszklić a następnie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony w kosteczkę boczek (ok. 7 minut co chwilę mieszając). Dodać przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać cukinię oraz natkę pietruszki i smażyć przez ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając aż cukinia zmięknie. W międzyczasie doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Wlać śmietankę, dodać starty parmezan i zagotować, wymieszać i w razie potrzeby chwilę pogotować aby sos zgęstniał.