Pomysły na sezonowe owoce i warzywa. Jak je wykorzystać w kuchni? [PRZEPISY]
Pomysły na sezonowe owoce i warzywa. Jak je wykorzystać w kuchni?
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Na ich wykorzystanie pomysłów jest wiele. Znana wszystkim ZUPA BROKUŁOWA jest możliwa do zrobienia na kilkadziesiąt sposobów zależnie od gustu - na ostro, słono, słodko, jako zupa-krem. Ciekawym pomysłem są też KOTLETY BROKUŁOWE Z MOZARELLĄ [przepis] Składniki (na ok 10 kotlecików): 1 brokuł 2 jajka 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kulka mozzarelli sól pieprz olej Brokuła (różyczki) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy wystygnie kroimy go dość drobno. Dodajemy jajka, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu oraz startą na tarce mozzarellę. Całość mieszamy za pomocą dłoni. Formujemy kotleciki. Układamy je na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem za pomocą kawałka ręcznika papierowego. Smażymy ok 5-6 min z każdej strony.