Być w Kruszynianach czy Bohonikach i nie spróbować tatarskiego jadła – to grzech. Podobnie jak grzechem byłoby w tych stronach opychanie się schabowym z kapustą. W kuchni tatarskiej nie ma wieprzowiny. Nawet w słynnym trybuszoku, czyli kiszce ziemniaczanej, jelita wieprzowe zastępuje kindziuk - żołądek barani lub cielęcy. Tatarzy gustują w baraninie, drobiu i mięsie wołowym, łączonym z ciastem i całym bogactwem warzyw. Kulinarne tradycje kultywowane w coraz rzadziej spotykanych tutaj tatarskich domach to cały leksykon nazw, które niewiele mówią tzw. przeciętnemu zjadaczowi chleba. Warto je poznać, a przede wszystkim spróbować tych wszystkich pierekaczewników, cybulników, czebureków i pieremiaczy. Kultowym już miejscem, gdzie możemy się nimi zajadać, jest Tatarska Jurta, gospodarstwo agroturystyczne w Kruszynianach, prowadzone przez państwa Dżennetę i Mirosława Bogdanowiczów. Na tatarskie smakołyki możemy liczyć również w Domu Pielgrzyma w Bohonikach (naprzeciwko meczetu), dokąd zaprasza Żanna Szczęsnowicz. Odwiedzając Sokółkę, po tatarsku podjemy sobie w Karczmie pod Sokołem przy ulicy Grodzieńskiej.
Czym to się je?
kibiny - pieczone mięso indycze z kapustą i cebulą;
pieremiacze – pieczone (smażone) mięso indycze z cebulą;
cebulniki (cybulniki) - pieczone mięso indycze z cebulą;
jeczpoczmaki - pieczone mięso indycze z ziemniakami, pietruszką, marchewką i cebulą;
samsa - pieczone mięso indycze z cebulą;
kartoflaniki - gotowane, pieczone ziemniaki z jajkiem, cebulą i pietruszką;
czebureki – smażone placki z mięsem indyczym (wołowym) i cebulą;
trybuszok - kiszka ziemniaczana;
manty - gotowane na parze mięso wołowe lub baranie;
kołduny tatarskie - pierogi z mięsem wołowym lub wołowo-jagnięcym, podawane z rosołem;
pierekaczewnik - ciasto wielowarstwowe z mięsem, serem lub grzybami;
bielusz - ciasto drożdżowe z mięsem indyczym, cebulą i dynią;
kryszonka - potrawa jednogarnkowa: warzywa, ziemniaki, jagnięcina;
tatarska babka ziemniaczana - z mięsem wołowym lub jagnięcym;
zur belysz - rodzaj chlebka, z mięsem drobiowym, ziemniakami, warzywami, przyprawami;
czynaki - tatarska zupa gulaszowa;
Zapraszają do stołu
Tatarska Jurta, Kruszyniany 58,16-120 Krynki, tel. 85 749 40 52, 606 603 760, e-mail: [email protected]
Dom Pielgrzyma, Bohoniki, tel. 607 515 654
Karczma pod Sokołem, ul. Grodzieńska 51, 16-100 Sokółka, tel. 85 711 71 05, 501 512 455, e-mail: [email protected]
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?