18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia Tatarskiej Jurty

red.
pieremiacz i kibina
pieremiacz i kibina elkam.home.pl
W kuchni polskich Tatarów znajdziemy dziś zarówno potrawy autentycznego menu tatarskiego, jakie w jurtach spożywali ich przodkowie – koczownicy, jak i pierwiastki kulinarnej Polski północno-wschodniej, wniesione przez wszystkich narodowości zamieszkujące te tereny.

Być w Kruszynianach czy Bohonikach i nie spróbować tatarskiego jadła – to grzech. Podobnie jak grzechem byłoby w tych stronach opychanie się schabowym z kapustą. W kuchni tatarskiej nie ma wieprzowiny. Nawet w słynnym trybuszoku, czyli kiszce ziemniaczanej, jelita wieprzowe zastępuje kindziuk - żołądek barani lub cielęcy. Tatarzy gustują w baraninie, drobiu i mięsie wołowym, łączonym z ciastem i całym bogactwem warzyw. Kulinarne tradycje kultywowane w coraz rzadziej spotykanych tutaj tatarskich domach to cały leksykon nazw, które niewiele mówią tzw. przeciętnemu zjadaczowi chleba. Warto je poznać, a przede wszystkim spróbować tych wszystkich pierekaczewników, cybulników, czebureków i pieremiaczy. Kultowym już miejscem, gdzie możemy się nimi zajadać, jest Tatarska Jurta, gospodarstwo agroturystyczne w Kruszynianach, prowadzone przez państwa Dżennetę i Mirosława Bogdanowiczów. Na tatarskie smakołyki możemy liczyć również w Domu Pielgrzyma w Bohonikach (naprzeciwko meczetu), dokąd zaprasza Żanna Szczęsnowicz. Odwiedzając Sokółkę, po tatarsku podjemy sobie w Karczmie pod Sokołem przy ulicy Grodzieńskiej.

Czym to się je?

kibiny - pieczone mięso indycze z kapustą i cebulą;

pieremiacze – pieczone (smażone) mięso indycze z cebulą;

cebulniki (cybulniki) - pieczone mięso indycze z cebulą;

jeczpoczmaki - pieczone mięso indycze z ziemniakami, pietruszką, marchewką i cebulą;

samsa - pieczone mięso indycze z cebulą;

kartoflaniki - gotowane, pieczone ziemniaki z jajkiem, cebulą i pietruszką;

czebureki – smażone placki z mięsem indyczym (wołowym) i cebulą;

trybuszok - kiszka ziemniaczana;

manty - gotowane na parze mięso wołowe lub baranie;

kołduny tatarskie - pierogi z mięsem wołowym lub wołowo-jagnięcym, podawane z rosołem;

pierekaczewnik - ciasto wielowarstwowe z mięsem, serem lub grzybami;

bielusz - ciasto drożdżowe z mięsem indyczym, cebulą i dynią;

kryszonka - potrawa jednogarnkowa: warzywa, ziemniaki, jagnięcina;

tatarska babka ziemniaczana - z mięsem wołowym lub jagnięcym;

zur belysz - rodzaj chlebka, z mięsem drobiowym, ziemniakami, warzywami, przyprawami;

czynaki - tatarska zupa gulaszowa;

Zapraszają do stołu

Tatarska Jurta, Kruszyniany 58,16-120 Krynki, tel. 85 749 40 52, 606 603 760, e-mail: [email protected]

Dom Pielgrzyma, Bohoniki, tel. 607 515 654

Karczma pod Sokołem, ul. Grodzieńska 51, 16-100 Sokółka, tel. 85 711 71 05, 501 512 455, e-mail: [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto