MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Augustowska jagodzianka

Cechą charakterystyczną...
fot. wikipedia

Z tego słyniemy. Czy je znacie? Te podlaskie produkty zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych

Kategoria: Wyroby piekarnicze i cukiernicze

1. Augustowska jagodzianka Cechą charakterystyczną augustowskiej jagodzianki jest większy stosunek nadzienia jagodowego do ilości ciasta. Dzięki zachowanym takim proporcjom augustowska jagodzianka zyskała popularność nie tylko w regionie, ale również w całej Polsce. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-10-14 2. Chleb domowy na kalmusie z Puńska Do wypieku chleba używa się liści kalmusu w kolorze brązowo-ciemnozielonym. Tylko dobrze wysuszone nadają bochenkowi chleba charakterystyczny zapach i sprawiają, że zachowuje on świeżość. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-16 3. Chleb na zakwasie z Sadka Tradycja wypieku chleba na zakwasie w miejscowości Sadek jest wciąż podtrzymywana przez mieszkańców i chleb ten przygotowywany jest niezmiennie według tej samej receptury. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-06-17 4. Chleb pytlowy wolski na zakwasie W społeczności lokalnej 9okolice Zambrowa) pojawiło się zapotrzebowanie na produkt zachowujący doskonałe właściwości (niepowtarzalny smak, długotrwałą świeżość), oparty o stare receptury i – najlepiej – wypiekany tradycyjnie w piecu opalanym drewnem. Od roku 2002 na zamówienie stałych odbiorców na Ziemi Zambrowskiej piecze się chleb żytni razowy w przydomowym piecu w Woli Zambrowskiej. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-12-06 5. Chleb staropolski – chleb żytni Chleb staropolski produkowany tradycyjną metodą fermentacji wielofazowej, z użyciem naturalnego zaczątku. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 6. Chleb żytni wolski Od roku 2002 na zamówienie stałych odbiorców na Ziemi Zambrowskiej wypieka się chleb żytni razowy w przydomowym piecu w Woli Zambrowskiej. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-12-06 7. Chleb żytni z pieca Specyfika wypieku chleba żytniego na Podlasiu jest wciąż kultywowana przez społeczność lokalną. Modyfikacjom uległy jedynie piece, które nie są już tak dużych rozmiarów jak dawniej. Chleb żytni z pieca na zakwasie jest prezentowany podczas wielu wydarzeń promujących tradycyjne i regionalne produkty Podlasia. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-11-08 8. Hajnowski marcinek Tradycja przygotowywania hajnowskiego marcinka w Regionie Puszczy Białowieskiej i w samej Hajnówce wywodzi się z czasów carskich i związana jest z historią Pałacu Carskiego w Białowieży.W wielu hajnowskich domach tradycje związane z kultywowaniem wypieku hajnowskiego marcinka trwają od dziesięcioleci, a tradycyjna receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-07-18 9. Makowiec z Ejszeryszek Z przeprowadzonych w Ejszeryszkach i Wiżajnach wywiadów etnograficznych wynika, że makowce piekło się w tych okolicach od bardzo dawna, prawdopodobnie jeszcze przed wojną Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-03-10 10. Mrowisko Mrowisko jest przyrządzane z chrustów, czyli ciasta smażonego w głębokim tłuszczu, których metoda podawania zmieniała się z biegiem lat, aby urozmaicić stoły na szczególne okazje i święta. Mrowisko przyrządzane było dawniej tylko w domach biskupów i wyłącznie na specjalne okazje. Z biegiem lat zaczęto przygotowywać je również na wesela, chrzciny oraz inne święta. Mrowisko trafiło w okolice Sejneńszczyzny z terenów litewskich. Każda gospodyni na tym terenie potrafi zrobić ciasto faworkowe. Z upływem czasu zmieniła się jednak forma jego podawania oraz sposób przyrządzania ciasta, które obecnie jest mniej słodkie. Mrowisko, ze względu na swój oryginalny i niespotykany wygląd, było przyrządzane na szczególne uroczystości, a przepis na jego wykonanie znaleźć można w wielu litewskich książkach kucharskich Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-07-20 11. Pieczywo obrzędowe weselne - „korowaj lipski” i gąski weselne Korowaj, chleb weselny w Serbii, Bułgarii, u Ukraińców, Białorusinów, na Podlasiu wśród ludu wiejskiego i drobnej szlachty, w niektórych okolicach Mazowsza. W każdym razie jest to chleb obrzędowy. Wraz z każdym korowajem wypiekane były ptaszki – na Podlasiu znane pod nazwą gąski weselne, rozdawane dzieciom w przeddzień wesela. Elementy ozdobne umieszczone na korowaju miały swoją symbolikę i tak: warkocz, biała wstążka i zielone gałązki – to symbole czystości, dziewictwa panny młodej. Kłosy i gąski miały wróżyć bogactwo i powodzenie parze młodej, zaś gniazdko symbolizowało powstanie nowej rodziny. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 12. Sękacz sejneński / bankuchen Produkt swe charakterystyczne właściwości zawdzięcza specyficznej metodzie produkcji, polegającej na zastosowaniu do wypieku poziomego wałka, na który nalewane jest warstwami ciasto. Proces przygotowania i wypieku ciasta jest wyjątkowo pracochłonny Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-03-13 13. Sękacz z Suchowoli Sękacz, zwany dziadem lub bankuchem, jest ciastem charakterystycznym dla wschodniej części Polski. Spotykamy go od Suwałk po Lubelszczyznę, jednak najbardziej osadzony jest w kulturze północnego i środkowego Podlasia. Poszczególne warstwy ciasta przypieka się na złoty kolor na obracającym się nad ogniem wałku, a ściekająca masa zastyga na powierzchni ciasta jak sople, tworząc charakterystyczne sęki. Sękacz z Suchowoli różni się od innych sękaczy wytwarzanych w regionie m.in. konsystencją ciasta, które w przypadku sękacza z Suchowoli jest gąbczaste i przypomina ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-08-07

Zobacz również

Żywy zamek w Pieskowej Skale, a w nim muzyka, tańce, moda i kaligrafia

Żywy zamek w Pieskowej Skale, a w nim muzyka, tańce, moda i kaligrafia

Marzenia się spełniają. Polki z brązowym medalem mistrzostw Europy!

O TYM SIĘ MÓWI
Marzenia się spełniają. Polki z brązowym medalem mistrzostw Europy!

Polecamy

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!