Jak żyć dłużej? 10 rzeczy, które pomagają osiągnąć długowieczność i cieszyć się lepszym zdrowiem do końca dni [WYNIKI BADAŃ]
Wprowadź dietę przeciwzapalną
Choć według lekarzy takie pojęcie w ogóle nie istnieje, do stosowania diety przeciwzapalnej namawia coraz więcej ekspertów żywienia. To ogólnie mówiąc zdrowe menu, które obfituje w antyoksydanty – związki zwalczające wolne rodniki, które uszkadzają komórki i powodują stan zapalny w organizmie. Diecie powinien towarzyszyć odpowiedni styl życia – aktywny, skupiony na pozytywnych odczuciach i redukcji stresu.
Z badań wynika, że u osób jedzących najwięcej przeciwzapalnych produktów ogólna śmiertelność na przestrzeni 16 lat była o 18 proc. niższa niż u osób stosujących normalną dietę. Ryzyko zgonu wskutek choroby nowotworowej było mniejsze o 13 proc., a w wyniku chorób sercowo-naczyniowych – aż o 20 procent.
Oprócz jedzenia najzdrowszej żywności ważne jest też unikanie tej najbardziej szkodliwej – obfitującej w sól, tłuszcz, cukier, oczyszczoną mąkę i dodatki do żywności. Cechy diety przeciwzapalnej ma zwłaszcza dieta śródziemnomorska, okinawska czy nordycka