Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
"Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby...
fot. flickr

Dzień Kotleta Schabowego. To polskie danie narodowe. Wiesz o nim wszystko?

"Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu. Szarlotki (cebule szalotki – przyp. red.) usmażone osobno w maśle, wszelkie sosy cébulowe, musztardowe lub ostre służą do kotletów wieprzowych. Można również robić kotlety siekane wieprzowe, zupełnie tak jak baranie i dawać je z sosem lub użyć do obłożenia jarzyny" - tak brzmi przepis sprzed prawie 160 lat.

Zobacz również

Kaszubska Gala Kabaretowa "Belny Wic" w Ostrzycach. Zabawiały kabarety i kapele!

Kaszubska Gala Kabaretowa "Belny Wic" w Ostrzycach. Zabawiały kabarety i kapele!

Borsuk przegryzł światłowód!

Borsuk przegryzł światłowód!

Polecamy

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!