Co jeść w maju? Właśnie te warzywa i owoce warto kupować wiosną. Nie tylko apetycznie wyglądają, ale są też smaczne i zdrowe

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Powoli rozpoczynamy sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Powoli rozpoczynamy sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE NataliaBulatova / GettyImages
Udostępnij:
Sezonowo znaczy zdrowo. Właśnie dlatego warto sięgać po warzywa i owoce, które trafiają prosto z pola na nasz talerz. Wybierając je, wspieramy nie tylko nasz organizm, ale także lokalny rynek. Sezonowe produkty uprawiane w naszej najbliższej okolicy nie wymagają długiego transportu, więc z założenia są świeże i nieobciążone zbędnymi środkami chemicznymi. Sprawdź, jakie warzywa i owoce warto kupować w maju, aby cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych.

Spis treści

Dlaczego warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce?

Powoli rozpoczynamy sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych.

Ponadto wybierając lokalne produkty, wspieramy rodzimy biznes i zmniejszamy ślad węglowy powstający przy transporcie towarów. Sezonowe warzywa i owoce, w przeciwieństwie do importowanych, zazwyczaj kupujemy dojrzałe i świeże. Dzięki temu nie wymagają one używania dodatkowych środków przedłużających trwałość.

Istotny może być też aspekt ekonomiczny. Warzywa i owoce są zazwyczaj najtańsze w szczycie sezonu. Przygotowywanie jadłospisu z uwzględnieniem tego, co aktualnie jest najbardziej dostępne, możne okazać się bardzo korzystne dla naszego domowego budżetu.

Co jeść w maju, aby było smaczne i zdrowe?

Wiosną stoiska z warzywami zaczynają wypełniać się głównie zielonymi, liściastymi warzywami, choć nie brakuje także czerwieniących się truskawek czy rabarbaru. To czas, kiedy śmiało można sięgać po różnego rodzaju sałaty, rzodkiewkę oraz młodą kapustę. Szczególnie warto skupić się na tych warzywach, których sezon trwa najkrócej – znajdziesz je w naszej galerii.

Warzywa i owoce, które warto jeść w maju. Kuszą smakiem i kolorami

Zobacz także:

Na te warzywa właśnie zaczyna się sezon. Po te produkty najlepiej sięgać podczas zakupów

Sezon na lokalne warzywa i owoce dopiero powoli się rozkręca. Najlepsze dopiero przed nami, ale już możemy cieszyć się smakiem wielu świeżych warzyw. Na straganie warto obecnie sięgnąć po:

  • buraki,
  • czosnek,
  • cebulę,
  • groszek cukrowy,
  • młodą kapustę,
  • koperek,
  • marchew,
  • natkę pietruszki,
  • pietruszkę,
  • rzodkiewkę,
  • sałaty,
  • selera,
  • szczypiorek.

Zobacz także:

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

Aflofarm

Esseliv 50 kaps

19,99 zł8,75 zł-56%
miejsce #2

Bonimed

Bonimed Syrop Vernikabon complex 100 ml

36,29 zł21,50 zł-41%
miejsce #3

Aboca

COLILEN IBS W zespole jelita drażliwego 60 kaps

85,00 zł52,63 zł-38%
miejsce #4

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #5

Sanprobi

Sanprobi IBS 20 kaps.

23,64 zł
miejsce #6

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Materiał oryginalny: Co jeść w maju? Właśnie te warzywa i owoce warto kupować wiosną. Nie tylko apetycznie wyglądają, ale są też smaczne i zdrowe - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie