Z miłości do Podlasia, do gotowania i pielęgnowania tradycji Kasia i Agata założyły bloga kulinarnego. To miejsce, gdzie od roku publikują zdjęcia i przepisy regionalnych potraw, zawierających elementy kuchni litewskiej, białoruskiej oraz kresowej.
Pomysł zrodził podczas wspólnych posiłków w pracy, gdy okazało się, iż obie są zwolenniczkami samodzielnego przygotowywania ciast, pasztetów czy kompotów. Z czasem doszły do wniosku, że w internecie jest mnóstwo stron o kuchni wegańskiej, wegetariańskiej, a niewiele tych poświęconych podlaskiej tradycji kulinarnej, która jest niezwykle smaczna, ale nie do końca odkryta.
Aby wypełnić tę lukę, zgłębić i rozpowszechnić podlaską kuchnię założyły bloga kulinarnego. Potrawy powstają w domowym zaciszu.
Jak podkreślają na swoim blogu, województwo podlaskie to jedno z najbardziej wielokulturowych regionów w całej Europie. Żyją tu obok siebie mniejszości narodowe oraz wyznaniowe. Podlaskifusion.pl powstał, by pokazywać bogactwo przenikających się tu kultur oraz tradycji. - Pokazujemy bogactwo kultury, a także zachęcamy do odwiedzenia wielu magicznych miejsc i zasmakowania regionalnych przysmaków - wskazują blogerki.
- Inspirację do gotowania czerpiemy z opowieści rodzinnych - zdradza Kasia. - Jeździmy również na jarmarki i festyny, podczas których rozmawiamy z wystawcami regionalnych produktów. Nabywamy tam też różne aromatyczne przyprawy czy oleje - dodaje Agata.
Dania, które przede wszystkim kojarzą się z naszym regionem, wykonywane są głównie z ziemniaków.
Blogerki na swojej stronie pokazują, że istnieje jeszcze wiele innych posiłków rodem z Podlasia. A trzeba wiedzieć, iż w różnych częściach naszego województwa potrawy o takiej samej nazwie, powstają nieco inaczej. Przykładem są ciastka amoniaczki. Zamiast proszku do pieczenia, stosuje się amoniak, dzięki któremu ciasteczka są kruche i mogą dłużej poleżeć.
Na blogu podlaskifusion.pl pojawiają się wskazówki jak przygotować tradycyjne podlaskie dania, a także przepisy na dania fusion, czyli nowoczesne potrawy, powstałe na bazie lokalnych produktów. Np. popularny smalczyk z boczkiem i cebulką, który w wersji nowoczesnej jest przygotowany na oleju kokosowym z Olejowego Raju.
Autorki bloga planują w tym roku odwiedzić różne miejsca na kulinarnej mapie Podlasia. Dzięki temu mogłyby opisywać je i zachęcać ludzi do ich odwiedzenia.
Obecnie na rynku wydawniczym jest niewiele publikacji o podlaskiej kuchni, a zamieszczone w nich przepisy są trudne do wykonania, ponieważ potrzebne składniki nie są łatwe do zdobycia. Dlatego marzeniem białostoczanek jest wydanie książki kulinarnej. Znalazłyby się w niej przepisy na dania tradycyjne oraz nowoczesne.
Na naszych łamach będą pojawiać się przepisy kulinarne Agaty i Kasi.
Dziś przepis na amoniaczki
SKŁADNIKI: 1 kg mąki pszennej, 5 dkg smalcu wieprzowego, 5 dkg margaryny, 2 jajka, 10 dkg cukru,1/3 szklanki śmietany 18% gęstej, 2 g amoniaku, 1 białko, 1 łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy
2. W oddzielnej misce mieszamy śmietanę z amoniakiem
3. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy smalec, margarynę oraz masę jajeczną i śmietanę z amoniakiem
4. Zagniatamy ciasto, a następnie przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 10 minut, by odpoczęło
5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Przy użyciu foremek lub szklanki wycinamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej uprzednio pergaminem
6. Białko miksujemy do uzyskania piany, pod koniec dodając cukier puder. Przed włożeniem ciastek do piekarnika, za pomocą pędzelka smarujemy je pianą z białek
7. Amoniaczki pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 st. C z termoobiegiem.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?