Specjalny piec dla białostockiej pizzerii powstaje w małej rodzinnej firmie w Neapolu. To ręczna robota! W kwietniu zostanie zamontowany w nowym lokalu przy ul. Nowy Świat w Białymstoku.
Ten niezwykły piec rozgrzewa się do 500 stopni C.! Ta temperatura byłą inspiracją do nazwy lokalu. A pizza w takim piecu i takiej temperaturze piecze się zaledwie w 60 sekund!
Pizza i dania neapolitańskie będą powstawać tylko z włoskich lokalnych składników. Z Włoch do Białegostoku sprowadzane będą np. pomidory spod Wezuwiusza czy specjalna mąka - zdradza właściciel lokalu Grzegorz Doroszenko.
O kuchnię zadba Andżelika Matejek, współwłaścicielka lokalu, która może poszczycić się kulinarnym certyfikatem włoskiej szkoły.
Pizza neapolitańska
Czym jest pizza neapolitańska? To nie jest chrupiący placek i nie ma na sobie wielu dodatków. Pizza neapolitańska po wypieczeniu ma pulchne i aromatyczne ranty, ale środek jest cienki i wilgotny.
Oryginalna pizza neapolitańska musi być wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i sera fior di latte. Mąka musi być typu 00, a ciasto jest wytwarzane z użyciem drożdży. Co ważne, wg tradycji ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych.
TU ZOBACZ: Najlepsze pizzerie w Białymstoku. TOP 14 wskazali mieszkańcy miasta. Sprawdź, gdzie jest najlepsza pizza [ZDJĘCIA]
Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w piecu w temperaturze powyżej 430 st. C. Po wypieczeniu ranty powinny być pulchne i aromatyczne, a środek cienki i wilgotny.
W 2009 pizza "neapolitańska" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie w całej Unii Europejskiej można wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury.
x-news/TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?