Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy Mistrzów Smaku 2018 w Katowicach. Oto liderzy plebiscytu ZDJĘCIA

Rafał Drewno
Marcin Świętek
Marcin Świętek ARC/RD
Wybieramy "Mistrzów smaku 2018" w Katowicach. Do 19 lipca głosujemy w kategoriach Restauracja Roku, Bar/Jadłodajnia Roku, Kucharz Roku, Kelner Roku. Kto wygra nasz plebiscyt? Czas pokaże, tymczasem poznajcie liderów głosowania

Głosowanie w plebiscycie „Mistrzowie smaku” trwa. Etap miejski potrwa do 19 lipca. Głosujemy w kategoriach Restauracja Roku, Bar/Jadłodajnia Roku, Kucharz Roku, Kelner Roku. Laureaci w każdej z tych kategorii, poza medalami i dyplomami, zdobędą także awans do wojewódzkiego finału, który wyłoni najlepszych w całym województwie śląskim.

Mistrzowie Smaku w Katowicach. AKTUALNE WYNIKI

Oczywiście do czasu zakończenia głosowania w naszym zestawieniu wszystko może się zmienić, tymczasem jednak prezentujemy liderów plebiscytu, którzy znajdowali się na pierwszych miejscach w miniony wtorek oraz środę.

Restauracja roku 2018 w Katowicach
Śląska Prohibicja, to restauracja – choć działa zaledwie od grudnia – z klimatem. Znajduje się w Nikiszowcu, w jednym z tutejszych familoków, który jeszcze 30 lat temu pełnił funkcję hotelu robotniczego. Miejsce to już kolejny tydzień z rzędu jest liderem plebiscytu w kategorii "Restaurację Roku 2018" w Katowicach. Menu jest różnorodne i sezonowe, a wszystkie dania przygotowywane ze świeżych produktów. Serwowane są przede wszystkim potrawy regionalne oraz autorskie dania szefowej kuchni, Magdy Nowaczewskiej - zwyciężczyni piątej edycji programu Master Chef. Karta dań jest sezonowa.

- Polecam szczególnie naszą pyszną roladę śląską, a do tego też moje dania autorskie, m.in. krem z malinówek. Przepyszny, musicie spróbować - rekomenduje pani Magda. W menu zwraca uwagę również stek z sezonowanej na sucho wołowiny, pierogi z pieczoną kaczką, czy też królik z gołąbkiem w sosie z pomidorów malinowych.

Kartę dań uzupełniają dostępne na miejscu alkohole. Klienci mają możliwość wyboru spośród dwustu różnych marek win. Śląska Prohibicja działa także jako cukiernia, która przygotowuje na zamówienie desery, ciasta oraz inne wypieki. Hasło lokalu to "Klub, scena, restauracja".

Cukiernia/kawiarnia roku w Katowicach
„Petit” przy Wojewódzkiej działa od września 2015 roku. Lokal, który od początku swojego istnienia działa zgodnie z myślą "slow food". Oznacza to, że wszystkie pozycje dostępne w menu są tu przygotowywane ze świeżych, naturalnych produktów, które ponadto w większości powstają na miejscu. "Petit" jest aktualnym liderem naszego plebiscytu w kategorii "Cukiernia/Kawiarnia Roku 2018" w Katowicach. Lokal wymyka się jednak trochę poza swoją kategorię, ponieważ specjalizuje się w podawaniu śniadań, wypiekaniu świeżego pieczywa, a także serwowaniu własnych ciast i deserów oraz ciepłych i zimnych napojów. To co wyróżnia to miejsce na tle konkurencyjnych lokali, to to, że nie wykorzystuje się tu jakichkolwiek półproduktów. Wszystkie wyroby przyrządzane są ze składników najwyżej jakości. Prowadzona jest tu również sprzedaż produktów na zamówienie, gdyż lokal działa także jako piekarnia oraz cukiernia. Do "Petit" zagląda wielu stałych klientów, lecz lokal odwiedzają także nowe osoby. Najczęściej wybieraną przez nich pozycją z menu są serniki oraz muffiny angielskie - jedyne takie dostępne na terenie Śląska.

Kucharz Roku 2018 w Katowicach
Sebastian Stachańczyk jest zawodowym kucharzem od 4 lat, lecz jego przygoda z gotowaniem zaczęła się znacznie wcześniej. Już jako ośmiolatek pomagał rodzinie w prostych pracach kuchennych, przy przyrządzaniu ciast drożdżowych czy klusek na parze. Dziś jest kucharzem restauracji hotelu Novotel Katowice Centrum, a także aktualnym liderem naszego plebiscytu „Mistrzowie Smaku” w kategorii "Kucharz Roku 2018". Fachu uczył się w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Sosnowcu. Ukończył szereg kursów i szkoleń gastronomicznych, a także brał udział w konkursach kulinarnych. Mocną stroną pana Sebastiana od zawsze były desery, ale obecnie specjalizuje się przede wszystkim w przygotowywaniu dań kuchni włoskiej i hiszpańskiej. - Oczywiście nie ograniczam się, każda kuchnia jest dla mnie interesująca – zapewnia. I wylicza, że goście restauracji, w której pracuje najchętniej stawiają na makarony, steki, burgery, dania z kurczaka, z polędwicy oraz desery.

- Moją specjalnością, którą mogę szczególnie polecić jest sztufada z piersi kurczaka nadziewana masłem ziołowo-czosnkowym w chrupiącej panierce, składającej się z bułki tartej, parmezanu i mieszanki ziół – opowiada kucharz.

Kelner roku 2018 w Katowicach
Liderem w kategorii „Kelner Roku 2018" jest Marcin Świętek, pracujący w restauracji „Kuchnia Otwarta" w Hotelu Parkinn by Radisson. Pierwszą posadę kelner objął 12 lat temu, miał wtedy 17 lat i chciał dorobić. - Początkowo traktowałem to zajęcie jako pracę dorywczą i tymczasową, którą lubił przez kontakt z ludźmi – mówi. Do „Kuchni otwartej” trafił sześć lat temu. Dziś jest tu kierownikiem zmiany. - Uśmiech na twarzy, dobry kontakt z klientem i chęć do pracy - to cechy najistotniejsze w pracy kelnera – klaruje pan Marcin i dodaje z przymrużeniem ok: Wśród kelnerów wyróżnia się „zwykłych podawaczy" oraz „kelnerów właściwych". Bardzo ważne jest też – jak wskazuje – doświadczenie w zawodzie. - Ale najważniejsze, aby być w tej branży profesjonalistą, jest aby przede wszystkim lubić swoją pracę – dodaje,

Mistrzowie Smaku 2018. Jak głosować?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto