18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocław: Owoce morza pod wieżą Eiffla (ZDJĘCIA)

Aleksandra Cieśla
Ślimaki po burgundzku zapiekane w maśle - 25 zł
Ślimaki po burgundzku zapiekane w maśle - 25 zł fot. Tomasz Hołod
Ślimaki i żabie udka to nie tylko stereotyp kuchni francuskiej. We wrocławskiej restauracji Le Bistrot Parisien, działającej przy ulicy Nożowniczej, są one specjalnością lokalu, podobnie jak desery - pisze Aleksandra Cieśla.

Zajrzyj do Nowych miejsc we Wrocławiu

Już od dawna przy ulicy Igielnej serwowane są dania kuchni francuskiej. Od czterech lat działa tam restauracja Le Bistrot Parisien, a wcześniej istniał tu lokal z potrawami z kraju wieży Eiffla. Tradycja jest kontynuowana. A jaka jest kuchnia francuska?

- Ma wszystko to, co najlepsze - mówi Marek Kazimierz, menedżer, wieloletni szef kuchni, autor karty dań.- Można ją podzielić na tradycyjną, czyli cięższą, długo gotowaną, pełną mięs, oraz nowoczesną kuchnię lekkich potraw - dodaje.

Sprawdź: Na Muchoborze Małym nowe miejsce, by zjeść i porozmawiać

Specjalnością lokalu są ślimaki po burgundzku zapiekane w maśle ziołowym (25 zł), świeże małże gotowane w sosie z białego wina i śmietany, podawane z domowymi frytkami lub pieczywem francuskim (34 zł), tarta figowa - na bazie fig, koziego sera, pesto, konfitury z czerwonej cebuli i ciasta francuskiego podawanego na ciepło na zielonej sałacie z dressingiem (21 zł). Z deserów mamy do wyboru na przykład krem brulée - waniliowy krem nadziewany malinami i delikatnie kandyzowany (13 zł).
We francuskiej restauracji nie może zabraknąć oczywiście serów i win. Tych ostatnich jest w lokalu pod dostatkiem, a wszystkie pochodzą prosto z Francji, i - jak zaznacza menedżer - tylko jeden gatunek z listy win bywa dostępny w polskich sklepach.

Przeczytaj: Niespodzianka dla małych i większych łasuchów w cukierni Sowa

Jeżeli nie wiemy, jakie wino pasuje do zamówionego dania, o pomoc możemy poprosić obsługę. Wtedy zostaną nam podane na przykład trzy, pasujące do potrawy, lampki wina, spośród których sami wybierzemy najlepsze.

Stała karta w lokalu zmieniana jest 2-3 razy w roku. Nie ma specjalnego menu z owocami czy warzywami sezonowymi, bo są one wkomponowywane do serwowanych na co dzień potraw. W restauracji zjemy też małże św. Jakuba, raki, świeże ostrygi i inne owoce morza. Nie ma ich w stałej karcie, bo przygotowywane są na specjalne życzenie klienta. Ze względu na stałe terminy, w jakich pojawia się dostawca, zamówienie trzeba składać około trzech, czterech dni wcześniej.
Dodatkowo, codziennie do restauracji można przyjść na danie dnia (jest to zupa, danie główne i deser).

Le Bistrot Parisien swoim gościom oferuje także drugie śniadania (brunch) serwowane od godziny 11 do 15. Możemy wybierać między dwoma zestawami. W skład Le Parisien (19 zł), wchodzi: jajecznica, francuska bagietka z konfiturą, sok pomarańczowy oraz kawa lub herbata. Drugi zestaw - le Bistrot (24 zł) - to jajecznica, zapiekane ziemniaki, francuska bagietka z konfiturą z zieloną sałatą oraz mały deser do wyboru, a to wszystko również jest podawane z kawą lub herbatą do wyboru.
Restauracja Le Bistrot Parisien mieści się przy ulicy Nożowniczej 1D. Lokal czynny jest od godz. 11 do ostatniego klienta.

Zobacz też:
W Okrasie dania z okrasą (ZDJĘCIA)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto