18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocław: Mozaika smaków w restauracji Mosaiq przy ul. św. Mikołaja (ZDJĘCIA)

Tomasz Zawadzki
Plastry z cielęciny podawane z warzywami
Plastry z cielęciny podawane z warzywami fot. Restauracja Mosaiq
Boczne uliczki wrocławskiego Rynku kryją wiele oryginalnych i wartych odwiedzenia restauracji. Jedną z nich jest Mosaiq. Lokal powstał z zamiłowania jego właścicieli do podróży - tych dalekich i tych po Dolnym Śląsku.

Sprawdź inne nowe miejsca we Wrocławiu

Podczas jednej z takich wypraw powstał pomysł, by zaprezentować wrocławianom potrawy, których nie mieli jeszcze okazji spróbować. Nazwa lokalu odnosi się do mozaiki kultur i dań z całego świata.

- Staramy się codziennie zaskakiwać klienta i serwowaćmu coś nowego i oryginalnego- mówi Małgorzata Rabiega, menedżerka restauracji Mosaiq. - Podążamy za najnowszymi trendami w kuchni i chcemy, by w naszej restauracji ciągle coś się działo.

Ciekawą propozycją są regularnie organizowane Wine's Evening, podczas których przedstawiane są wina jednego rodzaju. Sommelier (znawca win) snuje opowieści o aromatycznych trunkach, a goście mogą skosztować specjalnie dobranych do nich dań.

- Jest to mała celebracja posiłków i szansa na poznanie tego, co jada się w innych kulturach - mówi Małgorzata Rabiega.
Karta w lokalu zmienia się trzy razy w roku. Od początku uwagę zwracają ciekawe przystawki, m.in. tradycyjne vitello tonnato w cenie 36 zł czy Mosaiq plater, czyli pasztety oraz tradycyjne wyroby regionu dolnośląskiego, za które zapłacimy 34 zł.

Restauracja codziennie przygotowuje też ofertę specjalną, np. chateaubriand z polędwicy wołowej dla dwóch osób (165 zł) i stek cielęcy z foe gras.

- Nasza kuchnia oferuje dużą różnorodność dań: odpolskiej tradycyjnej kaczki, gęsi czy królika do najlepszej jakości steków, jagnięcin i sarniny- mówi Małgorzata Rabiega. -Proponujemy także rzadziej spotykane dania z takich ryb, jak płaszczka sea bas, czyli dziki okoń morski, piotrosz czy ugotowany w niskiej temperaturze łosoś.

W karcie znajdziemy też smażone małże św. Jakuba, serwowane w sosie z zielonego curry i salsą z owoców granatu i mango. Cena dania to 43 zł. Klienci mogą zdecydować się też np. na pieczoną kaczkęserwowaną z jabłkami i morelami, czerwoną kapustą, z ziemniaczanym puree i sosem pomarańczowo-imbirowym. Pół kaczki dostaniemy za 82 zł, za ćwiartkę zapłacimy 54 złote.

Od poniedziałku do piątku od godz. 12 do 16 restauracja Mosaiq proponuje dania w formie cauch of the day, czyli "dobre danie w dobrej cenie". Za zupę dnia i jedno z trzech dań głównych (w tym zawsze świeża ryba) trzeba wydać ok. 50 złotych.

- Bazujemy na rodzinnych produktach, które przyrządzamy w różnych europejskich technikach - mówi Rafał Bo-rys, szef kuchni w restauracji Mosaiq. - Najważniejsza jest jednak świeżość, świeżość i jeszcze raz świeżość wszystkiego, co podajemy na talerzu.

Po sutym posiłku warto zdecydować się na deser. Restauracja Mosaiq oferuje m.in. tarte tatin z gruszek w cenie 24 zł i naleśniki a la Pan Henryk - nadziewane serem ricotta z rodzynkami i cynamonem, serwowane z ciepłymi wiśniami. Cena naleśników to 23 złote.

Lokal znajduje się przy ul. Świętego Mikołaja 12. Jest czynny codziennie od godziny 12 do 23.

Zobacz też:
Cafe Pestka - kawa z menzurki i syfonu
Restauracja Lobkowicz - czeskie klimaty w Rynku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto