MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album)...
fot. seven75/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Komosa biała

Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album) dostarcza jadalnych liści i pędów, ale muszą być wyłącznie młode i nieprzekraczające 15 cm wysokości. Smak ma łagodny, czym przypomina szpinak, roszponkę, a nawet szparagi (pędy). Na surowo mają nieco trawiasty posmak, najlepiej roślinę sparzyć i zahartować w zimnej wodzie. Pasuje do past, zup, sosów, zapiekanek, duszonych jarzynek.

Zobacz również

Piękni i Młodzi porwali tłum podczas Dni Kultury Sienna. Zobaczcie zdjęcia z koncertu

Piękni i Młodzi porwali tłum podczas Dni Kultury Sienna. Zobaczcie zdjęcia z koncertu

Zaczęło się! W opolskich lasach można już znaleźć prawdziwe skarby

Zaczęło się! W opolskich lasach można już znaleźć prawdziwe skarby

Polecamy

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Zakaźna choroba wykryta na pokładzie samolotu! Wypatruj objawów do 7 czerwca

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach