18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijne przysmaki ze wszystkich regionów

Redakcja
Wysokie konsylium - od lewej "Dziennik Zachodni" - Katarzyna Pachelska, Aldona Minorczyk-Cichy, Marek Twaróg, a także Alicja Baron, dyrektor hotelu Wilga, Łukasz Tynków z TVS. Po drugiej, niewidocznej stronie stołu znów DZ - Maria Zawała i Sławomir Cichy oraz znawca śląskiej kuchni Marek Szołtysek
Wysokie konsylium - od lewej "Dziennik Zachodni" - Katarzyna Pachelska, Aldona Minorczyk-Cichy, Marek Twaróg, a także Alicja Baron, dyrektor hotelu Wilga, Łukasz Tynków z TVS. Po drugiej, niewidocznej stronie stołu znów DZ - Maria Zawała i Sławomir Cichy oraz znawca śląskiej kuchni Marek Szołtysek Fot. Arkadiusz Gola
Spróbowaliśmy wigilijnych potraw z całej Polski. Przepisy przysłali nam koledzy z zaprzyjaźnionych redakcji. Bezkonkurencyjna okazała się jednak nasza śląska moczka.

Tym deserem możemy zawojować restauracje całego świata! Ale zakochaliśmy się także w potrawach wigilijnych z Małopolski, Kresów i Pomorza. O tym, co najbardziej nam smakowało pisze Aldona Minorczyk-Cichy.

Wigilijna kolacja w całym kraju zaczyna się o tej samej porze łamaniem się opłatkiem i życzeniami. Wszyscy zostawiamy przy stole miejsce dla niespodziewanego gościa i podajemy postne potrawy. Te ostatnie w zależności od regionu bardzo się różnią. Na Śląsku, gdzie od wieków mieszały się kultury, ta różnorodność jest największa. W Bytomiu przybysze z Kresów jedzą kutię, pod Rybnikiem delektują się moczką. W Chorzowie i Świętochłowicach nie ma świąt bez makówek. Zaś w Sosnowcu na stole pojawiają się pierogi rodem z Małopolski i świętokrzyskiego. Kapusta z grzybami czy z grochem? A może z jednym i drugim? Barszcz, zupa grzybowa, rybna, czy siemieniotka? Co lepsze? Sprawdziliśmy to dla was!

Hotel Wilga w Ustroniu. Tu odbywa się największa w historii bitwa na wigilijne potrawy. Przepisy - z całej Polski. Przysłali je nam koledzy z "Gazety Krakowskiej", "Głosu Wielkopolskiego", "Gazety Wrocławskiej", "Dziennika Bałtyckiego", "Dziennika Łódzkiego" i "Kuriera Lubelskiego". A za stołem zasiedli, by sprawdzić jak smakują te wigilijne cuda, dziennikarze "Dziennika Zachodniego", koledzy z TVS oraz goście - Marek Szołtysek, nasz felietonista i znawca śląskiej kuchni, oraz dyrektorka hotelu Wilga w Ustroniu pani Alicja Baron.

Więcej na stronie Dziennika Bałtyckiego

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto