Wielkanocna babka cytrynowa do kawy. Poznaj przepis na apetyczny wypiek na święta. Goście poproszą o przepis

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Puszysta wielkanocna babka cytrynowa świetnie wygląda posypana cukrem pudrem. Można także udekorować polewą z białej czekolady.
Puszysta wielkanocna babka cytrynowa świetnie wygląda posypana cukrem pudrem. Można także udekorować polewą z białej czekolady. Getty Images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej babki drożdżowej. Tym razem proponuję zrobić babkę cytrynową. Taki wypiek ma orzeźwiający smak i obłędny zapach. Upieczoną babkę można także nasączyć likierem cytrynowym, gdy spodziewacie się dorosłych gości. Sprawdź jak zrobić puszystą babkę cytrynową na drożdżach.

W skrócie

Wielkanocna babka cytrynowa nie ma sobie równych. Dzięki użyciu wysokiej jakości masła oraz pełnotłustego mleka wypiek rozpływa się w ustach. Jeśli masz czas i nie spieszysz się z przygotowaniem świąt, to ciasto na babkę może wyrastać dwukrotnie. Raz w natłuszczonej misce, a następnie w metalowej formie. Natomiast jeżeli wolicie upiec ciasto nad ranem, to zagniećcie ciasto wieczorem i wstawcie do lodówki na nocne wyrastania. Przed pieczeniem wyjmijcie formę z lodówki, aby ociepliła się do temperatury pokojowej. Ten patent pomoże rozplanować pieczenie w wirze przedświątecznych przygotowań. Zobacz przepis na wielkanocną babkę cytrynową na podwieczorek.

reklama

Wielkanocna babka cytrynowa – przepis na deser

Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • 6 g suszonych drożdży,
  • 1,5 szklanki mleka UHT Łaciate 3,2 procent,
  • 5 żółtek,
  • 1/2 kostki masła Łaciate,
  • skórka z 1 cytryny,
  • szczypta soli,
  • aromat cytrynowy,
  • cukier puder.

Czytaj także: Wyborny sernik na słono z pomidorkami. Pyszne, wytrawne ciasto z trzech rodzajów sera

Jak zrobić wielkanocną babkę cytrynową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku suszone drożdże rozpuść w 1/4 szklance ciepłego mleka i rozmieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki.
  2. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce.
  3. W misie robota kuchennego utrzyj żółtka z cukrem, następnie dodaj przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i resztę mleka.
  4. Ciasto na babkę cytrynową wyrabiaj przez 5 minut.
  5. Mieszaj dalej ciasto na najniższych obrotach i wlej roztopione i przestudzone masło.
  6. Formę na babkę drożdżową wysmaruj masłem i oprósz mąkę pszenną.
  7. Przełóż do niej ciasto drożdżowe na babkę cytrynową i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  8. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw babkę cytrynową do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 40 minut.
  9. Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia w formie przez 10 minut, a następnie przełóż na talerz.
  10. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wielkanocna babka cytrynowa do kawy. Poznaj przepis na apetyczny wypiek na święta. Goście poproszą o przepis - Strona Kuchni

Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto