Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na Śląsku: szpajzy i murziny

Na stołach regionu zagoszczą...
fot. minrol.gov.pl

Wielkanoc 2020. Regionalne potrawy, także z Podlasia. Co się jada na Wielkanoc [galeria]

Na Śląsku: szpajzy i murziny Na stołach regionu zagoszczą same smakołyki: kołocze, drożdżowe baby, szpajzy i murziny. Murzin to ciasto drożdżowe, które zaprawia się tłuszczem z wędzonki. Do środka zawija się kawałki kiełbasy, szynki lub boczku. Ciasto trzeba dobrze wypiec, żeby było chrupiące i miało odpowiedni kolor. Podobne specjały znajdziemy na wielkanocnych stołach w okolicach Raciborza. Tu tradycyjny, cieszyński murzin nosił nazwę... "chleba z myszą".

Zobacz również

w weekend poważne zmiany w komunikacji miejskiej

w weekend poważne zmiany w komunikacji miejskiej

Pożar domu pod Legnicą. Jedna osoba ranna, 11 jednostek straży pożarnej na miejscu

Pożar domu pod Legnicą. Jedna osoba ranna, 11 jednostek straży pożarnej na miejscu

Polecamy

Maciej Plesiewicz nadal będzie starostą powiatu sejneńskiego.

Maciej Plesiewicz nadal będzie starostą powiatu sejneńskiego.

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?