Weganami nazywamy osoby, które nie spożywają mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Obarczone są one podwyższonym ryzykiem zakrzepów i miażdżycy naczyń krwionośnych. W rezultacie, mogą częściej niż pozostali ludzie doświadczać udarów i zawałów serca. Wynika to z faktu, że ich dieta jest uboga w wiele podstawowych składników odżywczych, takich jak żelazo, witamina B12, cynk czy kwasy tłuszczowe omega-3. Weganie często wykazują podwyższone stężenie homocysteiny i obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL we krwi. Tymczasem oba te czynniki wpływają na ryzyko schorzeń serca. Jak dowodzą badacze, problemom tym zapobiegać można poprzez suplementację witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?