Tydzień Wegetarianizmu m.in. popularyzuje zdrowe nawyki żywieniowe wśród Polaków i przybliża im diety roślinne, a także zwraca uwagę na sytuację zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności.
W ramach imprezy, w niedzielę odbył się Eko targ przy Motopub w Białymstoku.Odwiedzający mieli możliwość spróbować wegańskich i wegetariańskich potraw.
- Topinambur jest traktowany za granicą prawie jak kawior, a w Polsce jest raczej mało znanym warzywem. Dlatego topinambur jest u nas bardzo tani - uważa Ireneusz Piechowski z Pracowni Działań Kreatywnych, która wystawiła swoje stoisko z potrawami i rękodziełem na targu ekologicznym.
- Na dziś przygotowaliśmy m.in. pasztet z pokrzywy i pesto z czosnku niedźwiedziego - dodaje Joanna Dybowska z Pracowni.
Oprócz oryginalnych potraw wegańskich i wegetariańskich można było kupić rękodzieło czy książki o tematyce zdrowego stylu życia.
Tydzień Wegetariański potrwa do 13 maja:
9. maja PONIEDZIAŁEK
• Warsztaty kulinarne: ”Roślinne intuicje na szybko” (zapisy) 17:00-20:00 Atuty Studio Kulinarne (ul. Piotrkowska 2A lok. 2A)
10. maja WTOREK
• Wykład: "Wegańska ciąża – najczęstsze wątpliwości” 17:00-19:00 Gram Off On (ul. Malmeda 17)
11. maja ŚRODA
• Joga Klasyczna dla każdego – warsztaty (zapisy) 18:00-19:30 Seva (ul. Lwowska 23/2)
12. maja CZWARTEK
• Joga dla kobiet w ciąży – warsztaty (zapisy) 18:00-19:30 Seva Joga (ul. Lwowska 23/2)
13. maja PIĄTEK
• Białostocka premiera filmu: “Jutro będzie futro” 17:00-18:00 UwB Wydział Historyczno– Socjologiczny (Plac Uniwersytecki 1)
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?