Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Kanapki - 3 listopada. Świetne przepisy na smaczne kanapki [ZDJĘCIA]

red
Fit kanapki z pastą z soczewicy
Składniki:
•	ugotowana soczewica - 1 szklanka
•	cebula - 1 sztuka
•	pieczarki - 5 sztuk
•	ząbek czosnku
•	przyprawa do grilla - 1 łyżeczka
•	Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 1.5 łyżek
•	8 kromek chleba żytniego
•	papryka - 1 sztuka
•	rukola - 40 gramów
•	kiełki rzodkiewki - 2 łyżki
•	kolendra - 2 łyżki
•	sok z cytryny - 1 łyżka
•	chili bez pestek - 0.5 łyżeczek
•	imbir do smaku
•	czarnuszka do smaku
Sposób przygotowania:
1.	Soczewicę ugotuj do miękkości. Pokrojoną cebulkę podsmaż na Ramie Smaż jak szef kuchni, która wydobędzie doskonały smak dania. Do cebuli dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki i smaż, aż zmiękną.
2.	Pod koniec dodaj do smaku imbir (mielony lub świeży) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
3.	Jeszcze ciepła soczewicę połącz ze składnikami z patelni, wymieszaj, całość zblenduj i wystudź.
4.	Dopraw przyprawą do grilla. Do gotowej wystudzonej masy dodaj kolendrę, chilli i sok z cytryny. Podawaj z pieczywem, posyp ziarenkami czarnuszki. Przygotowane kanapki doskonale smakują udekorowane dodatkowo paseczkami papryki, rukoli i kiełkami.
Fit kanapki z pastą z soczewicy Składniki: • ugotowana soczewica - 1 szklanka • cebula - 1 sztuka • pieczarki - 5 sztuk • ząbek czosnku • przyprawa do grilla - 1 łyżeczka • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 1.5 łyżek • 8 kromek chleba żytniego • papryka - 1 sztuka • rukola - 40 gramów • kiełki rzodkiewki - 2 łyżki • kolendra - 2 łyżki • sok z cytryny - 1 łyżka • chili bez pestek - 0.5 łyżeczek • imbir do smaku • czarnuszka do smaku Sposób przygotowania: 1. Soczewicę ugotuj do miękkości. Pokrojoną cebulkę podsmaż na Ramie Smaż jak szef kuchni, która wydobędzie doskonały smak dania. Do cebuli dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki i smaż, aż zmiękną. 2. Pod koniec dodaj do smaku imbir (mielony lub świeży) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Jeszcze ciepła soczewicę połącz ze składnikami z patelni, wymieszaj, całość zblenduj i wystudź. 4. Dopraw przyprawą do grilla. Do gotowej wystudzonej masy dodaj kolendrę, chilli i sok z cytryny. Podawaj z pieczywem, posyp ziarenkami czarnuszki. Przygotowane kanapki doskonale smakują udekorowane dodatkowo paseczkami papryki, rukoli i kiełkami.
3 listopada obchodzimy święto najpopularniejszej przekąski – kanapki. Towarzyszy nam codziennie, przygotowywana na różne sposoby. Serwowana na śniadanie, lunch i kolację, idealnie smakuje w duecie z ulubionymi dodatkami – od mięs, po warzywa i sosy. Oto kilka ciekawych i oryginalnych przepisów dla wszystkich miłośników kanapek.

Z okazji Światowego Dnia Kanapki przypomnijmy, skąd wzięła się ta pożywna przekąska. Na genialny pomysł przyrządzenia sandwicza, czyli dzisiejszej kanapki, wpadł hrabia Sandwich - John Montagu. To jemu zawdzięczamy zarówno angielską nazwę, jak i formę przekąski. Do stworzenia kanapki przyczyniło się - jak do wielu wynalazków - lenistwo. Hrabia był zapalonym miłośnikiem hazardu. Nie chcąc nawet na chwilę oderwać się od stołu z kartami, poprosił lokaja o podanie mu wołowiny włożonej między dwie kromki chleba, dzięki czemu nie musiał wstawać i brudzić rąk. Może nie przez przypadek słowo „kanapka” jest tak podobne do „kanapy”, z której też czasami ciężko jest się ruszyć… Choć często sama kanapka rusza się z nami – do pracy, szkoły i na uczelnię.

Wystarczy kliknąć w zdjęcia, żeby przeczytać przepisy dla miłośników kanapek

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto