Stół wielkanocny 2019. Inspiracje, jak ozdobić wielkanocny stół. Stwórz wyjątkowe potrawy i ozdoby na Wielkanoc (ZDJĘCIA)

oo
JAK OZDOBIĆ JAK UDEKOROWAĆ  STÓŁ WIELKANOCNY JAK UDEKOROWAĆ STÓŁ NA WIELKANOC
JAK OZDOBIĆ JAK UDEKOROWAĆ STÓŁ WIELKANOCNY JAK UDEKOROWAĆ STÓŁ NA WIELKANOC Wojciech Wojtkielewicz
Udostępnij:
Stół wielkanocny. Jak ozdobić stół wielkanocny. Nie macie pomysłu, jak ozdobić stół wielkanocny? Przygotowaliśmy ponad 100 inspirujących zdjęć ozdób i potraw wielkanocnych. Ale postawiliśmy na dekoracje tradycyjne. I to nie byle jakie, bo przygotowane przez podlaskie gospodynie biorące udział w regionalnym konkursie "Tradycyjny stół wielkanocny".

JAK OZDOBIĆ JAK UDEKOROWAĆ STÓŁ WIELKANOCNY

Wielkanoc to jedno z najważniejszych polskich świąt. Jak ozdobić stół, by czas spędzony przy nim z rodziną, był jeszcze piękniejszy? Warto zatroszczyć się o odpowiednią oprawę, bo to ona stworzy świąteczny nastrój. Podlaskie gospodynie wiedzą co zrobić, by stoły wyglądały tradycyjnie, a zarazem wyjątkowo. Pokazują, że wielkanocne dekoracje wcale nie muszą być zwyczajne!

Inspiracje na dekoracje stołów

Bukszpan, bazie, pierwsze kwiaty, rzeżucha to naturalne ozdoby, które możemy wykorzystać do stworzenia wyjątkowych dekoracji na wielkanocny stół. Zielone detale ożywią wnętrze i podkreślą wiosenny charakter świąt.

Warto pamiętać, że wielkanocne dekoracje stołu oprócz wyjątkowego efektu estetycznego, mają również bogatą symbolikę. Ozdabiając swój stół na Wielkanoc, warto pamiętać o króliku, kurczaku czy baranku.

Efektowne potrawy na Wielkanoc

Baranek ulepiony z masła, króliczki z ciasta drożdżowego, galareta mięsna w kształcie świni, kurczaczki z żółtka, kwiaty z papryki i róże z warzyw - to tylko część niezwykle efektownych potraw autorstwa kobiet należących do podlaskich Kół Gospodyń Wiejskich.

Oprócz wyjątkowych ozdób gotowych do zjedzenia, na tradycyjnym stole wielkanocnym powinien zagościć także żur, wędzonka czy świeżo tarty chrzan.

Potrawy wielkanocne. Lista, co podać na wielkanocny stół?

  • Mazurek (kajmakowy, czekoladowy, z makiem)
  • Chleb
  • Wędzonka (np. kiełbasa)
  • Pasztet
  • "Zimne nóżki" - kurczak w galarecie
  • Roladki drobiowe z jajkiem w środku
  • Babka wielkanocna (drożdżowa lub piaskowa)
  • Sernik (tradycyjny z kruszonką, rodzynkami lub z brzoskwiniami)
  • Makowiec
  • Pascha
  • Sękacz
  • Ćwikła

Kolorowe pisanki ozdobą stołu!

Na wielkanocnych stołach króluja jajka w rozmaitej postaci. Są gotowane na twardo, faszerowane, okryte chmurką majonezu lub sosu chrzanowego lub tatarskiego. A nawet takie zapiekane w mięsie czy drożdżowych bułach. Ale największą ozdobą stołu są pisanki. Tutaj można szaleć z wzorami i kolorami!

Kiedyś tworzenie pisanek wymagało zaangażowania, teraz powszechnie dostępne barwniki do skorupek wyparły tradycyjne metody. Wystarczy zanurzyć jajko w barwniku, by uzyskiwać piękne, głębokie kolory. Ale może warto postawić na ekologiczne metody? Nasze babcie farbowały jaja wodą z dodatkiem łupin cebuli lub kurkumy.

Do ozdobienia pisanek można również użyć wosku pszczelego, po jego rozgrzaniu, cieńkim patyczkiem na skorupkach można malować wzory. To dobra zabawa dla całej rodziny!

Zobacz ponad 100 zdjęć z inspiracjami na wielkanocne dodatki, potrawy i dekoracje stołu!

Senior w sieci - Internet nie tylko dla młodych KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie