Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon na truskawki 2018. Ile kosztują truskawki? Będą jeszcze tańsze!

jch,aip
Sezon na truskawki to najsmaczniejszy czas w roku. W Białymstoku pojawia się coraz więcej straganów, na których można kupić truskawki.

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych owoców sezonowych. W czerwcu na straganach pojawiają się truskawki gruntowe, polskie, uznawane za najbardziej smaczne i aromatyczne. Teraz już także spod folii dostępne są polskie truskawki.

Na białostockich osiedlach pojawiły się stragany i stoiska oferujące kobiałki z tymi smacznymi owocami. Cena? W środę (23 maja) za kilogram truskawek zapłacimy około 8 zł. Wiadomo, że ceny będą systematycznie spadać.

W zeszłym roku zebrano w Polsce 178 tysięcy ton truskawek. Jeśli sprawdzą się prognozy plantatorów, wynik może przekroczyć granicę 200 tysięcy ton. Plantatorzy podkreślają, że potrzebne są ręce do pracy.

Zobacz też Ceny truskawek wyjątkowo niskie? To może być oszustwo! ZOBACZ WIDEO!

Warto pamiętać, że sprzedający muszą się liczyć z kontrolami Straży Miejskiej. Za handel w niedozwolonym miejscu grożą bowiem mandaty. Pojedynczy mandat to zwykle 50 - 100 zł. Mandat w wysokości 30 zł można też dostać np. za niezalegalizowaną wagę.

Dlaczego warto jeść truskawki?
Wiadomo, bo truskawki są smaczne. Ale truskawki są także niskokaloryczne. 100 g truskawek to tylko 28 kcal, mogą więc do woli jeść je osoby odchudzające się i dbające o linię. Lista ich zalet dla naszego zdrowia i urody jest długa. Truskawki są bogate w minerały, w mnóstwo witamin (mają np. więcej witaminy C niż cytrusy!) i liczne ważne dla zdrowia mikroelementy. Truskawki są lekkostrawne, oczyszczają organizm i sprzyjają trawieniu białek.

Truskawki to witaminowa bomba dla zdrowia i urody

Truskawki mają właściwości bakteriobójcze. Truskawki mogą spożywać praktycznie wszyscy, poza oczywiście osobami uczulonymi. Małym dzieciom (poniżej roku życia) lekarze nie zalecają podawania truskawek.

Podobnie - jak matkom karmiącym - by nie wywołać reakcji alergicznej u niemowlaka. W razie wątpliwości - zawsze warto zapytać swojego lekarza.

Pamiętajmy, aby truskawki przed jedzeniem dokładnie umyć na sitku, pod bieżącą wodą (nie moczymy i nie pozostawiamy ich w wodzie: nasiąkną jak gąbka i stracą aromat). Myjemy dopiero przed jedzeniem. Umyte i pozbawione szypułki trzeba szybko zjeść - nie są trwałe. Przebrane (i nie umyte), przechowujemy w lodówce, nie ściskamy ich i nie zgniatamy np. w woreczku. Przed podaniem z lodówki, truskawki powinny odstać w temperaturze pokojowej: wtedy truskawki na nowo rozwiną aromat.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto