Zwyczaj ten wywodzi się z Wielkopolski, ale dziś jest kultywowany w całym kraju, a nawet za granicą, w krajach będących skupiskami Polonii. Ponieważ poznańscy cukiernicy zastrzegli nazwy rogale świętomarcińskie i rogale świętego Marcina, na Pomorzu są one oferowane pod inną nazwą, a kupujący i tak wiedzą, że chodzi o smakołyk cukierniczy na świętego Marcina.
Na Pomorzu jemy "marcjanki"
Recetura rogali świętomarcińskich
Zgodnie z certyfikatem, rogale świętomarcińskie mają wagę od 200 do 250 g i formę półksiężyca. Muszą być wypiekane z drożdżowego ciasta półfrancuskiego, którego składnikami są mąka pszenna, margaryna, mleko, jajka, cukier i sól. Nadzienie stanowi masa z białego maku, okruchów cukierniczych, margaryny, cukru, masy jajowej, rodzynek, orzechów, owoców w syropie lub kandyzowanych (czereśni, gruszek, skórki pomarańczowej), z dodatkiem aromatu migdałowego. Rogale pokrywa się pomadą osypaną rozdrobnionymi orzechami.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?