Zadbamy o to, by każdy z naszych klientów czuł się nie tylko komfortowo, ale przede wszystkim bezpiecznie. W restauracji będzie mogła znajdować się tylko taka liczba osób, która pozwoli na zajęcie miejsc przy wyznaczonych stolikach z zachowaniem bezpiecznych odległości. Każdy klient wchodzący do restauracji będzie mieć zmierzoną temperaturę. W przypadku, gdy będzie ona podwyższona, będziemy zmuszeni odmówić zgody na skorzystanie z naszych usług - zapowiada właściciel restauracji "Atmosfera" przy ul. Warszawskiej.
W lokalu przygotowania do otwarcia idą pełną parą. Są już automatyczne stacje do dezynfekcji rąk, ozonator i formularze dot. zdrowia, które powinna wypełnić każda osoba wchodząca do restauracji.
Właściciel "Atmosfery", tak jak niemal wszyscy w branży gastronomicznej, ma dość liczenia strat. Wszelkie działania skonsultował z prawnikiem.
Na gości będzie czekać odświeżone menu. Jeśli można mówić o pozytywnych stronach lockdownu w gastronomii, to jest to na pewno nieco więcej wolnego czasu. Chef kuchni "Atmosfery" wykorzystał to, by stworzyć ciekawe kompozycje smakowe, które już od piątku mają zachwycać mieszkańców Białegostoku.
"Atmosfera" jest stosunkowo nową restauracją, której otwarcie przypadło na czas pandemii. Latem, kiedy część obostrzeń została zniesiona, lokal działał stacjonarnie przez trzy miesiące. Później w systemie na "wynos i dowóz". Powstała też Spiżarnia Atmosfery, w której można kupić przetwory, sery, mięsa, konfitury czy pieczywo. Właściciel lokalu zapewnia, że wszystko co powstaje w jego kuchni, przygotowane jest z najwyższej jakości produktów.
Restauracja przy Warszawskiej w normalnych warunkach może pomieścić ok. 100 osób. Na dużej przestrzeni mamy kolorowe fotele, w które można się przyjemnie zapaść. Jest też kominek, solidnie wyposażony bar i drewniane detale. Remont lokalu przed otwarciem trwał rok.
Przypomnijmy, że w Białymstoku stacjonarnie działa również sześć innych restauracji i kawiarni, to m. in. Czarna Owca, Kafejeto i Pierogarnia Soodi. Podobnie jak setki polskich firm wznowiły działalność, pomimo rządowego zakazu. Nie wszyscy białostoccy przedsiębiorcy decydują się jednak na odmrażanie biznesów, bo wielu z nich boi się konsekwencji finansowych. Rząd zapowiedział, że będzie odbierać pomoc z tarczy przedsiębiorcom, którzy wbrew rozporządzeniom covidowym uruchomią swoje firmy.
Wszystkie otwarte restauracje przeszły już kontrole sanepidu i policji. Zakończyły się podpisaniem protokołu. Nie zostały wystawione mandaty.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?