Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 35:
W Zespole Szkół im. Jana Pawłą II w Kościelcu (gm. Pakość) odbyły się po raz pierwszy zajęcia pozalekcyjne w zakresie kompetencji zawodowych "Slow food - kuchnia naszych babć" w ramach projektu pn. „Twoja wiedza - Twoja przyszłość IV”.
Młodzież miała okazję zapoznać się z starymi przepisami i technikami wykonywania różnych ciast - biszkoptowego, pierogowego, chleb kruchego, parzonego, ziemniaczanego, pierogowego. Młodym przyszłym kucharzom wszystko bardzo smakowało a zwłaszcza tort z kremem grzanym na parze oraz chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Celem zajęć było przypomnienie często zapomnianych przepisów kulinarnych, przechodzących z pokolenia na pokolenie w rodzinach oraz wykorzystanie naszych lokalnych produktów. Zajęcia z uczniami prowadziła Mariola Krawczak.
- Oto 20 najmniejszych wsi w Kujawsko-Pomorskiem. Tutaj mieszka najmniej osób!
- "Rolnik szuka żony" na Stadionie Śląskim. Jak rodzina Justyny przyjęła Tomasza?
- Oto Pediatra Roku 2022 w powiecie inowrocławskim!
- Oto najbardziej znani Andrzeje w powiecie inowrocławskim!
- Gdzie na niedzielny obiad w Inowrocławiu i okolicy? TOP 10 restauracji!
- To najbardziej nietypowe i najdziwniejsze nazwiska w regionie!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?