Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Prawidłowe komponowanie jadłospisu ucznia

Redakcja
Materiały prasowe
Śniadanie na piątkę. Pierwsze śniadanie dla dziecka powinno być bogate w pełnowartościowe składniki odżywcze. Aby wiedzieć jak je właściwie skomponować warto zapoznać się z tym, co mówią na temat tego posiłku dietetycy.

Polskie mamy pod lupą

Co podać na śniadanie? Z raportu „Mleczny Start do Szkoły” przygotowanego przez TNS OBOP dla koalicji Partnerstwo dla Zdrowia (Danone, Lubella, Biedronak oraz Instytut Matki i Dziecka) wynika, że pytanie to zadaje sobie codziennie 3 % polskich mam. Prawdziwy problem polega jednak nie na samym pomyśle, a na tym by pierwszy posiłek dnia dostarczył dziecku potrzebnych mu składników odżywczych. Wyobraźnię trzeba więc wzbogacić o rzetelną wiedzę. Jak przygotować właściwe śniadanie radzi Małgorzata Więch, ekspert programu "Mleczny Start Wspiera Super Mamy", specjalista ds. żywienia z Instytutu Matki i Dziecka.

Śniadanie a inne posiłki

Dziecko powinno spożywać w ciągu dnia cztery lub pięć posiłków, w tym trzy posiłki podstawowe: śniadanie, obiad i kolację oraz dwa mniejsze posiłki dodatkowe: drugie śniadanie i podwieczorek. Ważne jest aby były one spożywane w miarę możliwości o stałych porach. Należy pamiętać o tym, by ich liczbę dopasować do indywidualnych potrzeb dziecka, a planując czas ich podania uwzględnić posiłki podawane w szkole – twierdzi Małgorzata Więch. Zapotrzebowanie na energię u dzieci jest zróżnicowane i zależy od wieku, płci oraz aktywności fizycznej. Według aktualnych norm, zakładając umiarkowaną aktywność fizyczną, dzieci w wieku 7-9 lat powinny spożywać 1800 kcal dziennie. Jedną czwartą tej ilości musi dostarczyć śniadanie.

Jadłospis na śniadanie

Dziecko powinno jeść śniadanie każdego dnia o tej samej porze. Regularne spożywania posiłków jest korzystne dla jego rozwijającego się organizmu. W śniadaniu dziecka powinny znaleźć się produkty mleczne. Są one źródłem białka, a także wapnia, który chroni i wzmacnia układ kostny młodego organizmu. Mleko i jego przetwory zawierają także sole magnezu, potasu i cynku. Są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i D - radzi dietetyk. Trzeba też pamiętać o kaszach, które są źródłem węglowodanów złożonych, głównie skrobi, białka roślinnego
i błonnika pokarmowego. Oczywiście dobrym pomysłem jest również wzbogacenie śniadania o warzywa i owoce. Na kanapce nie powinno zabraknąć plasterka pomidora, ogórka lub liścia sałaty - dodaje Małgorzata Więch. Dobrym pomysłem na śniadanie może być podanie dziecku kaszki manny z mlekiem Mleczny Start. Ten opracowany przez Partnerstwo dla Zdrowia produkt dostarcza dziecku dokładnie do 25% dziennego zapotrzebowania na wybrane składniki odżywcze ważne dla zdrowia.

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto