MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kardy...
fot. mauriziobiso / Getty Images

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Kardy

Kardy, czyli karczochy hiszpańskie, to bliscy krewni karczochów zwyczajnych, jednak ich kwiatostany nie są jadalne. Do spożycia nadają się ogonki liściowe i kłącza o delikatnym smaku.

Właściwości
Kardy znane są przede wszystkim z działania przeciwnowotworowego. Warzywo jest źródłem wielu witamin, m. in. C, A, D, E, K oraz z grupy B. Kardy będą doskonałe dla osób na diecie - są niskokaloryczne.

Wykorzystanie w kuchni
Kardy mogą posłużyć jako zimna lub gorąca przystawka. W wersji surowej sprawdzą się w sałatce, na ciepło zaś mogą zostać przygotowane tak samo jak szparagi, kalafior, brokuły, czy cukinia. Surowe należy skropić cytryną, na ciepło będą doskonałe w wersji faszerowanej. Świetnie komponują się też z parmezanem lub z grzankami i sosem - śmietanowym lub beszamelowym.

Zobacz również

Horoskop na sobotę dla wszystkich znaków zodiaku

NOWE
Horoskop na sobotę dla wszystkich znaków zodiaku

Kraków rozszerza ofertę dla fanów jazdy na rowerach. Gdzie powstał nowy pumptrack?

NOWE
Kraków rozszerza ofertę dla fanów jazdy na rowerach. Gdzie powstał nowy pumptrack?

Polecamy

Do zalewy dodaję sprawdzone dodatki. Marynowane patisony smakują wybornie

Do zalewy dodaję sprawdzone dodatki. Marynowane patisony smakują wybornie

Kim byłaś w poprzednim wcieleniu? Data urodzin zdradza tajemnicę

TYLKO U NAS
Kim byłaś w poprzednim wcieleniu? Data urodzin zdradza tajemnicę

Odwołanie od mandatu drogowego 2024. Jak napisać? Gdzie złożyć doumenty?

Odwołanie od mandatu drogowego 2024. Jak napisać? Gdzie złożyć doumenty?