MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Łapach. Gdzie możesz zjeść pizzę w maju 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie są najlepsze pizzerie w Łapach?
Gdzie są najlepsze pizzerie w Łapach? Foxys_forest_manufacture
Odkryj gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Łapach. To bez wątpienia danie uwielbiane na całym świecie. Na pewno każdy choć raz w życiu jej spróbował, a wielu na zawsze zostało jej fanami. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Łapach. Odwiedź katalog firm i poszukaj swojej ulubionej.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Łapach

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić potrzeba odrobiny drożdży, wody, mąki. Placki formuje się w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej spotkamy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Łapach. Warto dodać, że wpisano ten rodzaj pizzy na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza amerykańska

Pizza tego typu ma kilka wspólnych cech z oryginalną pizzą włoską, jednak znacząco różni się od niej. Posiada ona grubsze ciasto, także wyrabiane ręcznie. Do jego wykonania wykorzystuje się wysokoglutenową mąkę, wodę, drożdże i sól. Obfituje ona w znaczną ilość dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Jest tam również mięso, np. kurczak, szynka, salami, pepperoni. Z warzyw można wymienić kukurydzę, paprykę, pieczarki. Typowo amerykańskim dodatkiem jest ananas.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Łapach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Łapach

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Początki pizzy. Skąd się wywodzi?

Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca przeniósł przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Bardzo spodobała się królowej i zaczęto ją tak nazywać.

Popularność tego dania ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została założona w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Łapach. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na lapy.naszemiasto.pl Nasze Miasto