Patrz na dolne półki. Jak oszczędzić na kupowaniu jedzenia podczas inflacji?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i zaoszczędzić pieniądze? Zebraliśmy podpowiedzi ekonomistki, kucharza i osób znanych z promowania gospodarnych zakupów.
Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i zaoszczędzić pieniądze? Zebraliśmy podpowiedzi ekonomistki, kucharza i osób znanych z promowania gospodarnych zakupów. Getty Images/Julia_Sudnitskaya
Udostępnij:
Wzrost cen żywności daje się wielu osobom we znaki. Dodatkowo braki produktów przez zatrzymane łańcuchy dostaw i susze sprawiają, że jedzenie jest i będzie coraz droższe. Chcesz jeść zdrowo w sezonie, pomimo rosnących wydatków? Zebraliśmy porady od popularnych w Polsce blogerów i kucharzy.

Jagna Niedzielska aktywnie angażuje się w promowanie ruchu zero waste. Prezenterka znana jest z programów telewizyjnych odnoszących się do ekologicznej żywności, a także pisze książki kulinarnej zawierające przepisy dotyczące niemarnowania żywności. Wśród nich są takie publikacje jak „Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej” i „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.

Jagna Niedzielska niedawno opublikowała wpis na swoim profilu na Instagramie dotyczący oszczędzania na jedzeniu w czasach inflacji. Odniosła się do słów jednego z polityków, który kazał obywatelom i obywatelkom mniej jeść. Swoim obserwatorom zaproponowała 7 wskazówek, jak oszczędzać na jedzeniu. Między innymi pojawiło się korzystanie z sezonowych i najprostszych produktów.

Katarzyna Bosacka o tanim jedzeniu

Katarzyna Bosacka niedawno opublikowała wpis na swoim profilu na Instagramie dotyczący oszczędzania na jedzeniu w czasach inflacji. Powołała się na raport IBRIS dotyczył tego, czy Polacy wprowadzili w swoim gospodarstwie domowym jakieś oszczędności.

Znana dziennikarka promująca gospodarne gotowanie dodała, że:

  • w kwestii żywności 1/3 badanych (32,2%) wskazuje, że kupuje jej mniejsze ilości,
  • 15,7 % twierdzi, że decyduje się na jej niższą jakość,
  • 28,3 %, że w żywność i ubrania zaopatruje się wyłącznie na promocjach.

Obserwatorzy Katarzyny Bosackiej dodali, że najważniejsze jest kupowanie takiej ilości jedzenia, ile jest potrzebne. A także sprawdzanie daty ważności produktów oraz kupowanie produktów marki własnej. Inni proponowali umieszczać jedzenie w mniejszych opakowaniach, aby było taniej.

„Finanse Kobiet” radzi: Patrz na dolne półki

Izabela Lewandowska, autorka profilu Finanse Kobiet i doktor nauk ekonomicznych przygotowała kilka porad na temat oszczędzania na jedzeniu. Według niej warto planować zakupy z wyprzedzeniem i robić zakupy przy pomocy gotówki. Można też korzystać ze sklepu online i na bieżąco porównywać ceny produktów sprawdzając przewidzianym limitem. Warto też trzymać się następujących zasad.

  • W sklepie korzystać z kalkulatora, aby nie dać się zaskoczyć przy kasie.
  • Warto patrzeć na dolne półki (tam są tańsze produkty, które nie wykupiły miejsca na wyższych półkach) w dyskoncie.
  • Warto sięgać po produkty mniej znanych marek, które nie wydają wiele pieniędzy na reklamę.
  • Warto robić inwentaryzację zapasów spożywczych. Możliwe, że produkty z listy są już w kuchni.
  • Zrezygnuj ze słodyczy, które nie są niezbędnymi produktami do życia.

Ponadto przypomniała obserwatorom, aby używać koszyka zamiast wózka i nie iść na zakupy z dziećmi, które mogą poprosić o np. nadprogramowe batoniki.

Michał Toczyłowski o planowaniu posiłków

Kucharz i współautor książek kucharskich w rozmowie z nami zdradził, że najważniejsze jest kupowanie na bieżąco i nierobienie dużych zapasów jedzenia. A jeśli już chcemy robić zapasy, to należy je zaplanować i zrobić to z pomysłem.

- Można siąść w niedzielę i zrobić sobie rozpiskę, co chcę zjeść w ciągu tygodnia. Z tą rozpiską robię listę zakupów. Mając wypisane produkty, idę do sklepu i kupuję składniki na cały tydzień do przodu. Najgorzej jest pójść na zakupy bez listy i do tego „na głodnego”. Wówczas kupimy za dużo i to niepotrzebnych rzeczy. Przekonamy się, że rządzą nami emocje i głód. Niestety połowa rzeczy ląduje wtedy w koszu - radził.

A wy, w jaki sposób oszczędzacie na zakupach spożywczych?

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #2

Zwieger

Zwieger Visionary Dziadek Do Orzechów

133,04 zł59,99 zł-55%
miejsce #3

Iso Trade

Dziadek do orzechów na podstawce

50,67 zł32,89 zł-35%
miejsce #4

Drosselmeyer

Drosselmeyer Dziadek Do Orzechów Czerwony

186,00 zł138,33 zł-26%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Najczęściej fałszowane produkty spożywcze na świecie

Materiał oryginalny: Patrz na dolne półki. Jak oszczędzić na kupowaniu jedzenia podczas inflacji? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie