MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„6 żółtek utrzeć do białości z pół funtem cukru, który...
fot. unsplash.com

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Krem ponczowy

„6 żółtek utrzeć do białości z pół funtem cukru, który otrzeć w kawałkach o skórkę z cytryn i pomarańcz, a potem utłuc i przesiać. Wcisnąć przez sitko sok z 4-ech cytryn i ubijać na ogniu aż krem zgęstnieje. Gdy przestygnie, wlać 10 listków rozpuszczonej żelatyny i ubijać dalej na lodzie trzepaczką, a gdy zaczyna tężeć, dodać duży kieliszek araku, wymieszać dobrze, dać do formy zmaczanej w wodzie i obsypanej cukrem i zamrozić”.

Zobacz również

Zaostrza się antydopingowy konflikt: WADA oskarżyła USADA o podwójne standardy

NOWE
Zaostrza się antydopingowy konflikt: WADA oskarżyła USADA o podwójne standardy

Premier o MIIWŚ: "Mam nadzieję, że zapadną decyzje, które unieważnią to zamieszanie"

NOWE
Premier o MIIWŚ: "Mam nadzieję, że zapadną decyzje, które unieważnią to zamieszanie"

Polecamy

Szukasz pomysłu na arbuza? Zjedz prostą sałatkę na lato

Szukasz pomysłu na arbuza? Zjedz prostą sałatkę na lato

Nadchodzi burza? Ten prosty trik pomoże ci określić odległość do ulewy

Nadchodzi burza? Ten prosty trik pomoże ci określić odległość do ulewy

Latem taki obiad to marzenie. Rozsmakuj się w pierogach z borówkami

HIT DNIA
Latem taki obiad to marzenie. Rozsmakuj się w pierogach z borówkami