We Włoszech co region to inne smaki. Zróżnicowane są tradycje kulinarne i produkty, z których chefowie przygotowują potrawy. Włoska północ jest bogata w mięsa, niezliczone gatunki makaronów i polenty, na południu zaś królują owoce morza i cytrusy.
Mozaikową włoską kulturę jedzenia chce przybliżyć białostoczanom Osteria Wino & Smak. Menu w nowym lokalu będzie się zmieniać... regionami. Dziś przy Waszyngtona spróbujemy specjałów sycylijskich. Za kilka tygodni przeniesiemy się w zupełnie inną część Italii. To dość innowacyjna koncepcja aktualizacji restauracyjnej karty.
- Mamy wszystko co potrzebne, by robić prawdziwą włoską kuchnię. Wino importowane jest z Włoch. Stamtąd przyjeżdża też większość produktów do dań. Nie chcemy być szablonowi. Nie będziemy kolejną restauracją, która serwuje gościom jedynie pizzę i makarony. Chcemy rozsmakować mieszkańców w oryginalnych, ciekawych smakach włoskiej kuchni regionalnej - tłumaczy Janusz Kazberuk, właściciel restauracji.
W Osterii znajdziemy imponującą winiarnię. Butelki piętrzą się na półkach, dodając elegancji wnętrzu i przyciagając wzrok gości. Butelki będą się zmieniać wraz z daniami w menu.
- Wino i potrawa powinny tworzyć całość. Będziemy importować wina z konkretnego regionu, spójność jest tutaj bardzo istotna. Czasami wino może wręcz podnieść walory smakowe, a czasami to smak potrawy pozwoli nam odkryć wspaniały charakter wina - mówi z pasją Kazberuk.
Wnętrze nowej restauracji nawiązuje do stylu włoskich osterii. Choć równie dobrze wpisuje się w "staropolskie" aranżacje wnętrz. Szczególnie za sprawą skór dzików na podłodze i stonowanych barw. Co ciekawe, dawne osterie to bary, gdzie miejscowi raczyli się winem. Z czasem knajpki rozwinęły się i zaczęły serwować proste, domowe dania. Manu zmieniało się w zależności od produktów, jakie udało sie dostać kucharzowi na lokalnym rynku. Danie i ceny były napisane odręcznie na tablicy, zupełnie jak w białostockiej Osterii.
Osteria Wino&Smak mieści się przy Waszygntona 24A. Jest otwarta w godz. 14-22.
Lista nowych restauracji w Białymstoku:
Wspieramy Lokalny Biznes, Prezes Zarządu firmy Bona, Leszek Krzyżkowiak, rozmawia Piotr Sawczuk (psaw)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?