Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowa restauracja z włoską kuchnią w Białymstoku. Spagettheria, czyli smaki z południowych Włoch

ska
archiwum prywatne/Spaghetteria
Tradycyjne włoskie spaghetti, wędliny, sery, wina i kawa! Z miłości do Włoch specjalnie sprowadzane z Italii i serwowane w Białymstoku. Chcesz spróbować prawdziwych włoskich smaków? Spagettheria otwiera się dla białostoczan.

Koronawirus zmienia kulinarną mapę w Białymstoku. Podczas gdy jedne restauracje znikają Zamykają się kolejne lokale gastronomiczne w Białymstoku i okolicach. Nie ma już Pasji Chefa, Bohemy i Parniczka, inni otwierają nowe miejscówki.

Epidemia koronawirusa nie wystraszyła Renaty, Magdy i Giuseppe. W sobotę (7 listopada 2020) otwierają kameralną włoską restaurację. To Spaghetteria - Cucina Italiana, przy ul. Waszyngtona 26a/U1 (przy pawilonach na ul. Żelaznej)
Miejsce i niewielki lokal do wynajęcia zachwycił obie panie i tu postanowiły pokazać kawałek południowych Włoch białostoczanom.

Marzenie o własnej restauracji spełnia właśnie rodowita Podlasianka Renata. Po 18 latach prowadzenia własnego kulinarnego małego biznesu w Giovinazzo (to południowy region Włoch - Apulia, w pobliżu Bari), kolory, smaki i klimat tamtego miejsca przenosi właśnie na Podlasie.

To będą prawdziwe makarony, a do tego sery, wędliny, oliwa, kawa, wina, wszystko sprowadzane z Włoch.
- Tym chcemy zachęcić gości, by spróbowali czegoś innego, nowego - mówi Magda, menadżer Spaghetterii. I dodaje: Jeśli ktoś chce poznać, jak smakuje prawdziwe, oryginalne włoskie południowe jedzenie, zapraszamy.
Ale zaprasza na razie na dowóz. Bez hucznego otwarcia. Bowiem pandemia koronawirusa i wprowadzone obostrzenia nie pozwalają na degustację w środku lokalu.

To 55 m kw, utrzymanych we włoskiej stylistyce i w klimacie południowej Italii.

Kuchnię prowadzi właścicielka Spaghetterii Renata, pomaga jej Giuseppe, który do nas przeprowadził się już na stałe oraz córka Renaty, Magda.
W menu znajdziecie kilka rodzajów makaronu (m.in. Amatriciana - czyli makaron z policzkami wieprzowymi długo dojrzewającymi, Carbonara z oryginalnym boczkiem guanciale oraz serem pecorino, cozze z małżami i białym winnym oraz wiele innych), w cenie od 20 do 40 zł i obowiązkowo włoskie desery.

- Gość ma wyjść najedzony i szczęśliwy - tę maksymę wyznaje właścicielka Renata i słowa dotrzyma.

Lokal Spaghetteria, ul. Waszyngtona 26a/U1, Białystok otwarty jest od soboty, 7 listopada.
Godziny:
pt, sob, n-la - 12-23
wt-czw - 12-22
pon. - zamknięte

TU ZOBACZ TEZ:

Podróż w 60 sekund do Neapolu? To możliwe! W nowej białostockiej pizzeri

500 stopni - pizza neapolitańska. Nowa pizzeria już otwarta!...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto