reklama

Nowa Pierogarnia Soodi w Białymstoku. Tu zjesz pierogi jak u babci (zdjęcia)

mc
Pierogi gotowane, pieczone i smażone. Ruskie, z mięsem, a także te z różnych zakątków świata. To wszystko czeka na nas w nowo powstałej Pierogarni Soodi. mc
Pierogi gotowane, pieczone i smażone. Ruskie, z mięsem, a także te z różnych zakątków świata. To wszystko czeka na nas w nowo powstałej Pierogarni Soodi.

Pierogarnia Soodi w Białymstoku już otwarta. Tu zjesz pierogi jak u babci (zdjęcia)

Na białostockiej mapie kulinarnej pojawiło się nowe interesujące miejsce. Pomysł na stworzenie lokalu, rodził się z głowie Dawida Siniło już cztery lata wcześniej.

- Doszedłem do wniosku, że w Białymstoku nie ma miejsca, w którym można by było zjeść w stu procentach świeże posiłki. W tamtym momencie powiększyła mi się rodzina. Zauważyłem, że nie ma tu też restauracji, do której mógłbym iść ze swoją córką i spokojnie zjeść, kiedy ona zajęłaby się zabawą. Przez ostatnie lata, szukałem więc odpowiedniego lokalu i dopracowywałem swój koncept - mówi pan Dawid.

I tak postała Pierogarnia Soodi. Właściciele restauracji zapewniają, że na pierwszym miejscu stawiają na jakość i świeżość produktów, z których przygotowują swoje dania. Wszystko przygotowywane jest na oczach gości.

Cała restauracja podzielona jest na kilka stref. Jest miejsce, gdzie w ciszy i spokoju zje się biznesowy lunch i porozmawia intymnie o interesach. Stworzono również kącik relaksu, gdzie można po sporej porcji pierogów zatopić się w wygodny fotel i odpocząć przy kawie i deserze. Jednak miejscem najbardziej rzucającym się w oczy, jest duży plac zabaw dla najmłodszych, zaprojektowany tak, by głośna i wesoła zabawa dzieci, nie przeszkadzała rodzicom w spokojnym delektowaniu się posiłkiem.

Miękkie kanapy, duże fotele i tapety z leśnymi motywami sprawiają, że w lokalu jest miło i przytulnie.

Szefem kuchni jest Dawid Siniło, który warsztatu uczył się m.in. od najlepszego kucharza w Danii, posiadacza gwiazdek Michelin – Bo Bech. Gotował także w Londynie, w polskich cztero- i pięciogwiazdkowych hotelach (w tym w białostockim Hotelu Cristal), a od 2012 r. był szefem kuchni w restauracji na Zamku w Tykocinie.



Co zjemy w Soodi?

- Pierogi są produktem bardzo zakorzenionym w naszej historii i kulturze. Obserwując rynek zarówno lokalnie, jak i globalnie, można zauważyć, że jest to coś, co ludzie chcą jeść. Naszą misją jest wywoływanie w gościach wspomnienia smaku pierogów naszych babć i mam. Nie chcemy konkurować z tym smakiem, bo wiemy, że każda babcia jest mistrzem świata w pierogach. Pragniemy jednak, aby każdy, kto nie ma możliwości codziennie go doświadczać, mógł zaznać tego u nas - przyznaje pan Dawid.

Karta dań zawiera pierogi w różnej formie i z wieloma rodzajami farszów. Menu składa się z kilku części. Można w nim znaleźć tradycyjne pierogi gotowane, m.in. z mięsem czy ruskie, robione na hajnowskim twarogu. Są też pierogi pieczone, smażone, wegetariańskie, na słodko, a także takie, które można spotkać w innych częściach świata, np. chińskie czy gruzińskie. Właściciele dbają też o nawiązywanie w swojej kuchni do lokalnych tradycji kulinarnych.

- W Białymstoku jest mało miejsc, do których można zaprosić gości z zagranicy i pokazać im naszą kulturę, przez pryzmat gastronomii. W naszych pierogach używamy więc sera korycińskiego, dziczyzny czy owoców leśnych. Mamy też pierogi powstałe przy użyciu zapomnianego przepisu, odgrzebanego ze starych zapisków mojej babci, czyli zaguby, z farszem bardzo zbliżonym do babki ziemniaczanej.

W menu, poza pierogami, są też zupy i desery. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Pierogarnia Soodi mieści się przy ul. Jurowieckiej 19, w dolnej części apartamentów Jagiellonia. Otwarta jest codziennie od godz. 12.

Zobacz też:
Nowy fast food w Białymstoku. Gastro Przystanek z burgerami i domowymi frytkami [ZDJĘCIA]

Nowy fast food w Białymstoku. Gastro Przystanek z burgerami ...

Restauracja Inna Bajka ma nowych właścicieli. Po remoncie zamieni się w prawdziwie włoską restaurację o nazwie Zuppa Romana (ZDJĘCIA)

Restauracja Inna Bajka ma nowych właścicieli. Po remoncie za...

Mistrzowie smaku. Restauracja Świętojańska 21 w Białymstoku (10.08.2018)

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3