Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na ostro czy na słodko? Odpowiednie przyprawy dodadzą smaku każdej potrawie

Urszula Ludwiczak
Nasza kuchnia nie musi być nudna. Czasem wystarczy niewielki dodatek przypraw, by podnieść ciśnienie.
Nasza kuchnia nie musi być nudna. Czasem wystarczy niewielki dodatek przypraw, by podnieść ciśnienie.
Bez przypraw nie wyobrażamy sobie kuchni. Pieprz czy sól to standard, ale coraz częściej sięgamy też po inne, podkreślające smak i wpływające na trawienie dodatki.

Ostre przyprawy najczęściej dodajemy do dań wytrawnych, podawanych w czasie obiadu czy kolacji. - Przyprawy takie jak cynamon, kardamon, anyż czy papryczka chilli, możemy śmiało stosować również do słodkich napojów przygotowanych na ciepło i do dodatków deserowych - mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo.” - Wzbogacą one wtedy smak tych słodszych potraw i pozwolą odkryć nam inne doznania sensoryczne.

Ostre przyprawy mają działanie rozgrzewające, dlatego polecane są do spożywania w okresie zimowym.

- Mają również działanie przyspieszające metabolizm i jest to niezwykle ważne dla osób, które się odchudzają - mówi dietetyczka. - Pewnie już wszyscy słyszeliśmy o słynnej diecie, tzw. diecie chilli. Podczas niej, oprócz spożywania ostrych potraw, codziennie pije się napój np. z pieprzem cayenne. Dieta ta ma potwierdzone działanie odchudzające.

Ostre przyprawy są też afrodyzjakami. - Papryczka chilli, cynamon, kardamon czy anyż, stosowane są również w żywności afrodyzyjnej - mówi Agnieszka Piskała. - Nie tylko poprawiają percepcję sensorycznego odbioru smaku potrawy, ale również w naszym organizmie skutecznie podnoszą ciśnienie, a więc i energię uczuć.

Jednym z ciekawszym przykładów wykorzystania różnych przypraw, w tym również pikantnych, jest kuchnia indyjska. Ale warto wspomnieć o kuchni fusion, która łączy różne kuchnie w jedną. - Może być to dla nas przykład, jak stosować ostre przyprawy z umiarem - mówi dietetyczka. - Kiedyś nie do pomyślenia było dodanie ostrej przyprawy do kotletów mielonych, natomiast dzisiaj jest to po prostu standard. Postarajmy się zatem łączyć niestandardowe przyprawy w niestandardowych daniach, a zobaczymy, że uda nam się zaskoczyć niejednego smakosza.

Trzeba pamiętać, że ostrych przypraw mogą używać jedynie osoby dorosłe, które nie mają żadnych problemów gastrycznych, np. wrzodów żołądka. Ograniczyć ostre przyprawy powinna młodzież, która ma problemy z cerą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto