Miód, który teraz wytworzyły pszczoły, to miód iwowy uważany za rarytas. Jest pozyskiwany w wyniku żerowania owadów na wierzbie iwie. Następny będzie miód klonowy – najcenniejszy z wiosennych miodów. Jest rekomendowany dla rekonwalescentów i osób chorujących na grypę. Poprawia odporność i wzmacnia organizm. Zostanie zapakowany w 100 g słoiczki i przekazany do celów promocyjnych.
Białostocka pasieka miejska została założona w październiku 2019 r. Znajduje się w pasie drogowym przy skrzyżowaniu ul. J. K. Branickiego i ul. Cz. Miłosza. Dla bezpieczeństwa ule zostały ustawione za rzeką. Wokół znajdują się łąki kwietne i pola słonecznikowe. Dodatkowo na skwerze zostały posadzone drzewa owocowe. Wkrótce pojawią się w tym miejscu obficie kwitnące krzewy i rośliny miododajne. To zapewni owadom zapylającym wystarczającą ilość pożywienia od początku wiosny do później jesieni.
Miejską pasiekę tworzy pięć uli wraz z wyposażeniem, w tym cztery ule zabytkowe – charakterystyczne dla regionu Podlasia – i jeden ul wykonany techniką nowoczesną. Wszystkie zostały zasiedlone rodzinami pszczół produkcyjnych. Odnowieniem, zainstalowaniem na miejscu wskazanym przez Miasto i wyposażeniem uli zajął się doświadczony pszczelarz z okolic Hajnówki Mikołaj Mak, z którym zawarto również umowę na prowadzenie i utrzymanie pasieki miejskiej. Pan Mikołaj jest odpowiedzialny za opiekę nad ulami i rodzinami pszczelimi. Ma reagować na wszelkie problemy związane z funkcjonowaniem pasieki i zapewnić pszczołom opiekę weterynaryjną. Do jego zadań należy też zakup i aplikowanie niezbędnych preparatów leczniczych zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii oraz pozyskanie miodu wyprodukowanego przez pszczoły (zapakowanie w czyste, suche i szczelnie zamykane słoiki).
Miejska pasieka w Białymstoku została wpisana do rejestru pasiek prowadzonego przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Białymstoku. Została również ubezpieczona na wypadek zniszczenia, pożaru czy też innych aktów wandalizmu oraz od następstw nieszczęśliwych wypadków np. użądlenia przypadkowych osób przez owady.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?