Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Marcin Rusnarczyk, barista pokazuje jak parzyć kawę

Katarzyna Kapusta
Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej mieli okazję do poznania niezwykłej sztuki parzenia kawy w Centrum Handlowym Pogoria. O kawie i parzeniu kawy opowiadał barista Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów.

W jaki sposób przygotować aromatyczne i mocne espresso czy delikatne i pełne mlecznej piany latte? Tajnikami sztuki baristycznej podzielił się Marcin Rusnarczyk.

A trzeba przyznać, że spod jego ręki wychodzą pyszne kawowe cudeńka.

Rozmowa z Marcinem Rusnarczykiem, Mistrzem Polski Baristów.

Jestem miłośniczką kawy, oczywiście kawa którą robię w domu, nigdy nie smakuje tak jak ta zrobiona w kawiarnii. Gdzie leży klucz do sukcesu w parzeniu kawy?

Oczywiście w wielu rzeczach, przede wszystkim w urządzeniach. W domu nie mamy takich profesjonalnych urządzeń, które mogą kosztować kilkadziesiąt tysięcy złotych. To jest pierwsza przeszkoda, druga przeszkoda to bardzo droga maszyna bez której barista nie potrafi nic zrobić. Bez dobrej maszyny barista nie przygotuje dobrej kawy. W domu nie mamy takich urządzeń, które są wstanie przygotować nam tak dobrą kawę jak w kawiarni czy restauracji.

W takim razie jak w domu zorbić dobrą kawę?

Na pewno przydadzą się urządzenia do parzenia kawy. Nie musi być to ekspres ciśnieniowy. Ja zawsze sugruję zakup przemyślanych i dobrych urządzeń, takich które dają dobrą kawę. Nie wszystkie urządzenia są dobre. Coraz bardziej popularne stają się kawy z filtra papierowego. Ten filtr znowu wraca do mody. Nie koniecznie są to ekspresy przelewowe, tylko zwykłe takie urządzenia ,które stawia się na kubku. Bardzo fajny jest także aeopress, który też pozwala zaparzyć dobrą kawę. Parząc kawę w aeopressie to my decydujemy jak długo ta kawa będzie się parzyć. To jest taka podstawa. Ważny jest także wybór kawy.

Jest pan najlepszym baristą w Polsce, najbardziej znanym... chyba nie ma osoby która pana nie kojarzy.

Nie mogę powiedzieć, że jestem najlepszy w Polsce, niebyłbym skromny a to nie leży w mojej naturze. (śmiech) Myślę, że jest wielu bardzo dobrych baristów, tak dobrych jak ja, może nawet lepszych. Natomiast ja miałem to szczęście, że zacząłem pracować w firmie, która jest producentem McCafe. Ta firma zauważyła, że odnajduję się nie tylko podczas szkoleń, ale właśnie w promocjach i postanowiła zainwestować w promocję ze mną.

To wynika z tego, że pana pasją jest kawa? Celebrowanie picia kawy?

Zaczęło się tak naprawdę od przygody na studiach. Trafiłem do kawiarni, byłem menadżerem dużej kawiarni w Warszawie. Zarządzałem tym miejscem, ale też codziennie parzyłem kawę, podawałem kawę. Zauważyłem, że to jest bardzo fajna praca, która rozwija nie tylko pod względem pasji, bo pasja do kawy przyszła trochę później - ale rozwija pod względem podejścia do ludzi. Polecam młodym ludziom pracy w takich fajnych miejscach, bo uczy otwartości i tego nauczyłem isę na początku. Później zauważyłem, że kawa w Polsce jest na bardzo niskim poziomie wtedy jeszcze w Polsce - to było jedenaście lat temu - i zrobiła się pewna nisza, która jak się później okazało dała mi fajną pracę, fajny zawód bo jestem trenerem. Praktycznie nie ma nauczycieli kawy w Polsce, więc pasja i zaangażowanie, start w zawodach, wygranie Mistrzostw Polski później start na Mistrzostwach Świata, gdzie dopiero zobaczyłem co znaczy naprawdę dobra kawa i na czym to wszystko polega. to było w Stanach Zjednoczonych w 2005 roku. Wtedy przede wszystkim poznałem kawę, natomiast wtedy też bardziej zaangażowałem się i rok później zrobiłem certyfikację sędziowską międzynarodową i miałem okazję też oceniać innych na Mistrzostwach Świata w Tokyo w Japonii.

Polacy coraz częściej celebrują picie kawy, czy w dalszym ciągu to jest szybka mocna kawa rano na obudzenie się?

Myślę, że te prezentacje które prowadzimy i ilość osób, które te pokazy oglądają, pokazuje, że Polacy są zainteresowani kawą. To co mnie przede wszystkim cieszy jako trenera baristów i baristę, że coraz więcej ludzi wychodzi do kawiarni napić się kawy. Kawa jest modna. Modne jest wychodzenie z kubkiem kawy. Mamy coraz więcej coffee to go. Oczywiście to coffee to go widzimy u młodych ludzi , starsze pokolenia wolą usiąść i napić się kawy w kawiarnii. Polacy zaczynają pić coraz lepsze kawy. W końcu przekonujemy sie do arabic, które kiedyś były dla nas nie do wypicia, bo twierdziliśmy że są kwaśne i niesmaczne. A to właśnie te kawy, one nie są kwaśne tylko cytrusowe, są coraz częściej pite.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na bedzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto