Karol Okrasa to znany i ceniony szef kuchni, gospodarz programu "Okrasa łamie przepisy". W kwietniu tego roku otrzymał tytuł Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego. Stąd pomysł na odcinek programu kulinarnego w całości poświęconego naszej regionalnej kuchni i potrawom, które jadano po zakończeniu pracy w polu.
W Ciechanowcu Karol Okrasa gotował potrawy z lokalnych produktów. I to one stały się inspiracją do stworzenia nowych, autorskich dań, takich jak rosół z kaczki z ciemnym piwem, razowym chlebem i odrobiną oleju z czarnuszki. Do pozostałych dań wykorzystano sery (województwo podlaskie jest największym zagłębiem polskiego mleczarstwa).
A jak prace w polu to i maszyny rolnicze, także te zabytkowe w muzeum. Karol Okrasa nie mógł odmówić sobie przyjemności przejażdżki zabytkowym traktorem.
Gościem programu był Jerzy Leszczyński, Marszałek Województwa Podlaskiego, który opowiadał o lokalnych smakach, podlaskich tradycjach kulinarnych.
Karol Okrasa nie pierwszy raz "łamał przepisy" w naszym regionie.
TU KLIKNIJ I ZOBACZ: Karol Okrasa gotował na stadionie [ZDJĘCIA]
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?