MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jak ryba w zamrożonej wodzie

(peż)
Nieprawidłowości stwierdzono prawie wszędzie. Na szczęście na 158 przebadanych partii tylko w dwóch wypadkach trafiono na produkt przeterminowany. Reszta uwag inspekcji dotyczyła przede wszystkim oznakowania produktów ...

Nieprawidłowości stwierdzono prawie wszędzie. Na szczęście na 158 przebadanych partii tylko w dwóch wypadkach trafiono na produkt przeterminowany. Reszta uwag inspekcji dotyczyła przede wszystkim oznakowania produktów i ich niezgodności z deklaracjami producentów – np. niektóre były zbyt suche, a inne miały mniej białka niż deklarował producent. Gdzie indziej w opakowaniu było mniej ryby niż wynikało to z informacji na etykiecie.
Specjalną uwagę inspektorzy skierowali na jednak tzw. ryby glazurowane – zamrożone w lodzie. Okazało się, że nadal tego rodzaju produkty zawierają nadmierną ilość wody, czyli kupując mrożoną rybę konsument płaci za... wodę. Bywało, że cena była zawyżana nawet o 30 proc.
– Jest to zjawisko bardzo niekorzystne – mówi Leszek Mironiuk, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Inspekcji Handlowej w Białymstoku. – Co więcej można domniemywać, że producent wprowadzający do sprzedaży rybę o kilkakrotnie zawyżonej w stosunku do deklaracji zawartości wody w postaci glazury, działa celowo. I osiąga przy tym nienależne mu zyski.
Wyniki badań laboratoryjnych pozwalają ocenić, że takie działanie producentów jest bardzo rozpowszechnione (zakwestionowano 75 proc. ryb glazurowanych).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto