Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gruzińskie tradycje i miłość do kulinarnych eksperymentów. Odwiedziliśmy restaurację Gruzinka na warszawskiej Saskiej Kępie

Michał Mieszko Skorupka
Michał Mieszko Skorupka
Odwiedziliśmy restaurację Gruzinka na warszawskiej Saskiej Kępie
Odwiedziliśmy restaurację Gruzinka na warszawskiej Saskiej Kępie Aleksy Witwicki
Restauracja Gruzinka to nowy lokal znajdujący się przy ulicy Francuskiej na warszawskiej Saskiej Kępie. Tutejsi kucharze serwują dania kuchni gruzińskiej, będące połączeniem tradycji z nutą kulinarnych wariacji. Z jednej strony zjemy tu klasyczne Chaczapuri, z drugiej - Chinkali z ciasta czekoladowego wypełnione gorącą czekoladą i wiśniami. Fuzja klasyki i innowacji okazała się strzałem w smakowitą dziesiątkę - miejsce to bowiem roi się od miłośników jedzenia. Poniżej nasza relacja z wizyty w Gruzince.

Spis treści

Gruzinka - nowa restauracja na Saskiej Kępie

Gruzinka to nowe miejsce na kulinarnej mapie warszawskiej Pragi. Lokal mieści się na Saskiej Kępie, przy niezwykle klimatycznej ulicy Francuskiej. Tamtejsi kucharze serwują swoje przysmaki zaledwie od listopada ubiegłego roku, a już zdążyli sobie zaskarbić serca i podniebienia najbardziej wymagających miłośników kuchni gruzińskiej.

Odwiedziliśmy restaurację Gruzinka na warszawskiej Saskiej Kępie

Gruzińskie tradycje i miłość do kulinarnych eksperymentów. O...

Właścicielką restauracji jest Elena Kovalewskaya - obywatelka Ukrainy posiadające gruzińskie korzenie. Kobieta przyznaje, że od zawsze marzyła o otwarciu takiego miejsca.

To jest spełnienie moich marzeń. Każdy nasz gość jest dla mnie jak członek rodziny, jak najlepszy przyjaciel. Chcę, by wszyscy czuli się tu wspaniale, by dowiedzieli się, co to jest gruzińska uczta, gruzińska kuchnia i gruzińska kultura - mówi w rozmowie z naszym portalem Elena.

Poniżej można zobaczyć relację wideo z naszej wizyty w restauracji Gruzinka.

od 7 lat

Z miłości do tradycji

W lokalu zjemy potrawy, dzięki którym kuchnia gruzińska zyskała potężną sławę w przeróżnych miejscach na świecie. Wśród nich z pewnością należy wymienić genialne Adżaruli, czyli Chaczapuri w kształcie łodzi z sera Sulugini, podawane z tradycyjnym serem pochodzącym z regionu Imereti oraz jajkiem.

Zjemy tu także Chaczapuri w przeróżnych odsłonach, jak np. z grzybami, ze szpinakiem czy z łososiem oraz wyborne Chinkali, serwowane m.in. z jagnięciną i kolendrą oraz wołowiną i wieprzowiną.

Smaki tradycji i kulinarne eksperymenty
Odwiedziliśmy restaurację Gruzinka na warszawskiej Saskiej KępieAleksy Witwicki

W menu znajduje się sporo przekąsek oraz zup. Spośród tych pierwszych na szczególną uwagę zasługują bakłażan i cukinie po gruzińsku, kiszonki kimchi i Phali z buraków. Jeśli chodzi o drugie, rewelacyjnie prezentują się gruzińska zupa Charczo z wołowiną oraz Szurpa - czyli żeberko jagnięce na bazie bulionu jagnięcego z zielem angielskim i marchewką i duszonymi pomidorami.

Dania główne i potrawy z grilla

Wśród dań głównych królują tu Ojahuri - wieprzowina smażona z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i świeżymi ziołami, Czkmeruli - smażony kurczak w kremowym sosie orzechowym oraz Chashushuli - cielęcina duszona w sosie pomidorowym.

Znakomicie wyglądają i smakują również potrawy z grilla. Tutaj warto wyróżnić:

  • Szaszłyk z udka z kurczaka
  • Kebab jagnięcy z serem
  • Comber cielęcy
  • Szaszłyk wieprzowy

Tutejsi kucharze nie zapomnieli oczywiście o miłośnikach sałatek i osobach nie jedzących mięsa. Weganie zjedzą tu m.in. specjalne Chinkali i Chaczapuri, grillowane warzywa oraz Lobio w megrelskim stylu, czyli czerwoną fasolę z orzechami włoskimi, kolendrą, cebulą i przyprawami.

Nuta nieoczywistości

Kultowe gruzińskie dania to nie wszystko, co mają do zaoferowania kucharze z lokalu znajdującego się przy ulicy Francuskiej. Możemy tu bowiem stać się świadkami fuzji tradycji i kulinarnych eksperymentów. Za idealny przykład posłużą w tym przypadku Chinkali z ciasta czekoladowego wypełnione gorącą czekoladą i wiśniami oraz Tom Yam z krewetkami i małżami, czyli Chinkali w wersji chińskiej.

W kuchni stawiamy na innowacje. Chcemy iść z czasem, nie zapominając o tradycji - mówi Elena Kovalewskaya.

Oryginalne połączenia nie występują tu jedynie na talerzach. Bardzo ciekawie smakują bowiem tutejsze napoje: gruzińska Cola oraz gruzińska lemoniada.

Smaki tradycji i kulinarne eksperymenty
Odwiedziliśmy restaurację Gruzinka na warszawskiej Saskiej KępieAleksy Witwicki

Na słodko zjemy tu natomiast m.in. gruziński jogurt Maconi oraz Czurczchelę - deser z soku winogronowego i orzechów.

Cennik

Poniżej prezentujemy cennik wybranych dań:

  • Adżaruli - 37 złotych
  • Chaczapuri ze szpinakiem - 33 złote
  • Chinkali z wołowiną i wieprzowiną - 8 złotych za sztukę
  • Chinkali z jagnieciną i kolendrą - 9 złotych za sztukę
  • Chinkali Cherry in chocolate - 10 złotych za sztukę
  • Bakłażan po gruzińsku z pomidorami - 30 złotych
  • Sałatka gruzińska z pastą z orzechów - 30 złotych
  • Zupa Charczo - 27 złotych
  • Szurpa - 30 złotych
  • Ojahuri - 34 złote
  • Kebab jagnięcy z serem - 45 złotych
  • Comber cielęcy - 48 złotych
  • Szaszłyk wieprzowy - 46 złotych

Adres i godziny otwarcia

Gruzinka zlokalizowana jest przy ulicy Francuskiej 44. Wcześniej, pod tym adresem, przez 10 lat funkcjonowała restauracja Italiana Saska Kępa, serwująca pizzę i inne dania kuchni włoskiej.

Lokal czynny jest w następujących godzinach:

  • Poniedziałek - 11:00 - 22:00
  • Wtorek - 11:00 - 22:00
  • Środa - 11:00 - 22:00
  • Czwartek - 11:00 - 22:00
  • Piątek - 11:00 - 23:00
  • Sobota - 11:00 - 23:00
  • Niedziela - 11:00 - 22:00

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto