MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz...
fot. Photopips (123rf.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz większą popularność. Warto się nią zainteresować ze względu na przyjemny, orzechowy smak i wartości odżywcze.

Niezwykłe właściwości ma woda po gotowaniu ciecierzycy, a także zalewa po ciecierzycy w puszcze. Jest ona nazywana aquafabą i doskonale zastępuje jajka – a dokładniej białko jaj. Wystarczy ją ubić za pomocą miksera, by otrzymać pianę, którą można wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, musów itp., a nawet pieczenia bez. Można na niej smażyć omlety, naleśniki, dodawać do jarzynowych pasztetów itp.

Po ten zamiennik jajek sięgają przede wszystkim weganie, ale też osoby uczulone na białka jajek kurzych i dbające o linię. Ale wykorzystać może ją każdy.

Zobacz również

Wyjątkowe chwile dla młodych strażaków. W Nowym Dworze Gdańskim emocji nie brakowało!

Wyjątkowe chwile dla młodych strażaków. W Nowym Dworze Gdańskim emocji nie brakowało!

Mecz Słowenia - Dania: gdzie oglądać? Transmisja w telewizji i stream w internecie

Mecz Słowenia - Dania: gdzie oglądać? Transmisja w telewizji i stream w internecie

Polecamy

Ała, parzy! Dlaczego kobiety lubią gorętsze prysznice niż mężczyźni?

Ała, parzy! Dlaczego kobiety lubią gorętsze prysznice niż mężczyźni?

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!

Tragedia na Dolnym Śląsku. W wycieczkę szkolną uderzył piorun!

AKTUALIZACJA
Tragedia na Dolnym Śląsku. W wycieczkę szkolną uderzył piorun!