MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kotlet schabowy nie wywodzi się z naszego kraju. Zwyczaj...
fot. wikimedia commons

Dzień Kotleta Schabowego. To polskie danie narodowe. Wiesz o nim wszystko?

Kotlet schabowy nie wywodzi się z naszego kraju. Zwyczaj spożywania rozbitych i usmażonych plastrów wieprzowiny dotarł do nas z Saksonii. Nasz schabowy to polszczona wersja popularnego w XIX-wiecznej austro-węgierskiej monarchii sznycla wiedeńskiego - cienko zbitego plastra cielęciny, obtoczonego w bułce, a następnie usmażonego w rozpuszczonym smalcu. Jako że w Polsce cielęcina była droga, zamieniono ją na wieprzowinę. Ta, wraz z upływem lat, stała się najpopularniejszym mięsem w naszym kraju.

Zobacz również

Pożar w Borach Tucholskich - z żywiołem walczyło 18 zastępów straży pożarnej

Pożar w Borach Tucholskich - z żywiołem walczyło 18 zastępów straży pożarnej

Kinga Zawodnik mówiła jak radzić sobie ze słabościami [ZDJĘCIA]

Kinga Zawodnik mówiła jak radzić sobie ze słabościami [ZDJĘCIA]

Polecamy

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę