MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały...
fot. Helen Harrop/flickr.com, CC BY-SA 2.0

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Drożdże

Nieaktywne drożdże w postaci proszku i płatków to doskonały „mięsny” dodatek do potraw takich jak pasty, pasztety czy kotlety z warzyw i/lub nasion roślin strączkowych, a także wędlin z seitana czy zup, który dodaje im mięsnego smaku i cennych składników, takich jak białko i związki mineralne. Są też dostępne w formie słonej pasty – brytyjskiej Marmite i australijskiej Vegemite.

W 100 g dezaktywowanych drożdży:
białko: 47 g
żelazo: 6,9 mg
kalorie: 320 kcal

W 100 g pasty drożdżowej:
białko: 23 g
żelazo: 4 mg
kalorie: 185 kcal

Zobacz również

Wieczór w Pałacu Poznańskich. Zwiedzanie pełne niespodzianek

Wieczór w Pałacu Poznańskich. Zwiedzanie pełne niespodzianek

Żurawie lepsze od Rekinów! [ZDJĘCIA Z MECZU I TRYBUN]

Żurawie lepsze od Rekinów! [ZDJĘCIA Z MECZU I TRYBUN]

Polecamy

FestiwaLove wakacje w Atrium Biała

FestiwaLove wakacje w Atrium Biała

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny