Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niesłodzone kakao stanowi wyjątkowe źródło magnezu, ale i...
fot. 123rf

Cynk w diecie wpływa na odporność, piękne paznokcie i włosy oraz płodność. Zobacz, w czym jest cynk!

Prawdziwe kakao i gorzka czekolada

Niesłodzone kakao stanowi wyjątkowe źródło magnezu, ale i cynku – dostarczając go w ilości 6,8 mg w 100 g proszku. Produkowana na jego bazie czekolada gorzka zawiera tego pierwiastka mniej – gdyż ok. 2,43 mg, a biała czekolada – która nie zawiera kakao, a jedynie tłuszcz kakaowy to słabe źródło cynku – 0,93 mg.

Łyżka (10 g) kakao dodana do owsianki zwiększa zawartość cynku w posiłku o ok. 0,7 mg, a dwie łyżki – to porcja 1,4 mg tego składnika. Jednocześnie potrawa nabiera bardzo mocno intensywnego, wyjątkowego czekoladowego smaku.

Zobacz również

Jest obszerny skrót meczu Wisły z Podbeskidziem. Wszystkie gole i kontrowersje

Jest obszerny skrót meczu Wisły z Podbeskidziem. Wszystkie gole i kontrowersje

Wypadek pod Krakowem. Dachował samochód osobowy

Wypadek pod Krakowem. Dachował samochód osobowy

Polecamy

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?

Egzamin ósmoklasisty 2024 z angielskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz

Egzamin ósmoklasisty 2024 z angielskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz

Ten produkt nie tylko polepsza trawienie. Może zmniejszyć objawy ADHD u dzieci

Ten produkt nie tylko polepsza trawienie. Może zmniejszyć objawy ADHD u dzieci