Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Każdy z nas ma dostęp do czystej wody w kranie i choć picie...
fot. racorn/123rf.com

Co zamiast foliowej torebki? Bądź bardziej eko. Sprawdź, w co pakować żywność, żeby nie szkodzić zdrowiu i środowisku

Szklane pojemniki i butelki na wodę

Każdy z nas ma dostęp do czystej wody w kranie i choć picie kranówki jest bezpieczne to jednak wiele osób ma opory przed korzystaniem z tej opcji. Jednak zamiast kupować kolejną zgrzewkę wody mineralnej warto zakupić dzbanek filtrujący, który można używać naprawdę długo. Wystarczy tylko co miesiąc wymieniać w nim filtr na nowy i wlewać do niego wodę z kranu. Opcją na wynos są bidony z filtrem, które również oczyszczają wodę z zanieczyszczeń i są wielokrotnego użytku.

Najlepsze dla środowiska i zdrowia jest korzystanie ze szklanych butelek i pojemników na wodę. Jeśli jednak obawiasz się kruchości tego typu materiału to możesz kupić butelki lub bidony z tworzyw takich jak tritan, PLA i CPLA, czyli bioplastiku wyprodukowanego z roślin takich jak skrobia kukurydziana czy trzcina cukrowa. Nie zawierają one pochodnych ropy naftowej i nie wydzielają do wody szkodliwych mikrocząsteczek plastiku. Warto również zwrócić uwagę czy na opakowaniu widnieje oznaczenie BPA free.

Zobacz również

Na niebie nad Piłą pojawiła się flaga Polski

Na niebie nad Piłą pojawiła się flaga Polski

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagielloni, Lecha oraz Górnika

Polecamy

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby