Potrawy kuchni ukraińskiej, litewskiej, białoruskiej, tatarskiej i podlaskiej. W jednym miejscu bogactwo kresowego jedzenia. Znajdziemy tu m.in: draniki z wieprzowiną, czebureki z baraniną, maczankę z kiełbasą jałowcową, sałatkę z serem korycińskim, kulebiaka z łososiem, babkę ziemniaczaną, wareniki, racuchy czy vederaja.
Dania mimo, iż powstają na bazie przepisów oryginalnych, historycznych, czy od zaprzyjaźnionych gospodyń domowych, to każdy przepis jest modyfikowany tak, by spod ręki kucharzy wychodziły niezapomniane smaki.
Na pomysł stworzenia takiego lokalu wpadli właściciele - Tomasz i Piotr, którzy przez lata pracowali w branży gastronomicznej w Londynie. Po powrocie do Białegostoku szukali miejsca, gdzie można zjeść w jednym miejscu, potrawy inspirowane różnorodnością kulinarną Podlasia. Nie znaleźli, więc stało się oczywiste, że miejsce dla kuchni kresowej w pigułce w Białymstoku trzeba stworzyć.
Dla charakterystycznego wystroju Babki szukali inspiracji na szlaku rękodzieła ludowego (np. fotele obite są tkaniną na wzór tkaniny janowskiej, z Janowa Podlaskiego tzw. dwuosnowówką).
Do dyspozycji gości jest przestronny lokal, ze stolikami i barem, w odcieniach bieli i czerwieni. Wkrótce powstanie ogródek.
Babka jest czynna poniedziałek - piątek, w godz. 11-23, w soboty i niedziele - w godz. 11-02.
echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?