Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na Podlasiu: wytrawna baba ziemniaczana

Królową...
fot. mat. promocyjny

Wielkanoc 2020. Regionalne potrawy, także z Podlasia. Co się jada na Wielkanoc [galeria]

Na Podlasiu: wytrawna baba ziemniaczana Królową wielkanocnych potraw jest babka w wersji wytrawnej, bo ziemniaczana. – Ten prawdziwy podlaski rarytas, przyrządzony w oparciu o tradycyjną recepturę, jest przygotowywany z utartych ziemniaków zmieszanych z podsmażonym boczkiem, doprawionych kminkiem i solą, a następnie zapieczonych w piekarniku na złocisty kolor. Możemy jednak wzbogacić jej smak różnymi dodatkami, np. żółtym serem – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.

Zobacz również

Bodnar, Petru i Thun. Listy Trzeciej Drogi do PE z Dolnego Śląska i Opolszczyzny

Bodnar, Petru i Thun. Listy Trzeciej Drogi do PE z Dolnego Śląska i Opolszczyzny

Duchowny pochodzący ze Skalbmierza wśród męczenników polskiego Kościoła

Duchowny pochodzący ze Skalbmierza wśród męczenników polskiego Kościoła

Polecamy

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Podlaskie zespoły walczą o wyjazd na PGE Narodowy w Pucharze Tymbarku

Podlaskie zespoły walczą o wyjazd na PGE Narodowy w Pucharze Tymbarku

Puchar Tymbarku to prawdziwa kuźnia młodych talentów

Puchar Tymbarku to prawdziwa kuźnia młodych talentów